С изложба „Епопея на Освобождението“ и цветя отбелязаха 143 години от Освобождението на П. Тръмбеш

С полагане на цветя пред паметната плоча в Историческия музей и откриване на изложба „Епопея на Освобождението” беше отбелязана 143-годишнината от Освобождението на Полски Тръмбеш на 11 юли. В знак на признателност към подвига на освободителите всяка година жители и гости на Полски Тръмбеш свеждат глави пред паметната плоча в двора на музея, поставена преди няколко години.

По повод Освобождението беше открита и изложба „Епопея за Освобождението” на Регионален военноисторически музей Плевен. Изложбата беше представена от директора доц. д-р Христо Харитонов. Жителите и гостите на града могат да разгледат гостуващата изложба до края на месец август.

Събитията, свързани с Освобождението на Полскотръмбешкия регион, са част от общия освободителен процес, резултат от Руско-турската война от 1877-1878 г. В героичния летопис на войната се записват и опълченци от този край. Те се сражават рамо до рамо с руските воини. В началото на месец юли към старата българска столица Търново от Свищов тръгва Предният отряд, заедно с Българското опълчение. Част от освободителите се придвижват към селата Павел и Страхилово. По същото това време конен ескадрон от донски казаци преминава река Янтра и се установява в село Каранци. На 11 юли 1877 година, 14 пехотна дивизия стига до шосето при село Полски Тръмбеш. Населението на Полскотръмбешкия регион посреща възторжено освободителите и се включва в помощ на руската армия като доброволци в Българското опълчение.

Така местните жители дават своя принос във военните действия на територията на Полскотръмбешкия край. Тогава е бил избран и първият кмет на Полски Тръмбеш – Еню Петков Караиванов. Освобождаването и избирането на кмета на 11 юли 1877 г. е дата, записана в историята на Полски Тръмбеш като „Ден на освобождението от османско владичество“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *