8 млн. лв. за модернизация на НВУ от началото на годината, чакат се още 45 млн.

Военният университет във Велико Търновo става един от най-модерните в Европа

 

От началото на годината Националният военен университет усвоява над 8 млн. лв. инвестиции за модернизация на базата си. Обществените поръчки за изпълнители на мащабните ремонти вече са в ход, съобщи началникът на университета полк. Иван Маламов. Средствата са за подобряване на битовите и учебните условия, изграждане на модерни тренировъчни комплекси с нови тренажори, симулатори, цялостна реконструкция на полигоните. „Доложих преди седмица пред зам.-министър Запрянов за състоянието на базата и поисках още средства, за да се получи максимална ефективност на звената, която ще гарантира още по-добро качество на образованието”, каза полк. Маламов.

Той съобщи, че ако бъде приет Законът за доброволния резерв, Националният военен университет става център за подготовка и обучение на бъдещите резервисти. Затова Академичният съвет обсъжда план и за ремонт на сградния фонд. „Имаме идея за превръщане на корпусите в модерни студентски общежития, предвиждаме да направим и студентски стол, тъй като ние обучаваме и цивилни лица”, каза началникът на НВУ.

За газификация и цялостно обновяване на инфраструктурата във висшето училище се заговори още през 2018 г., когато бяха отпуснати 16 млн. лева.

45 МЛН. ЛВ. ИСКА ОТДЕЛНО НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ, ЗА ДА МОДЕРНИЗИРА УЧЕБНИЯ СИ КОМПЛЕКС, както и за изграждането на нови симулатори и тренажори. Така вузът, който е най-голям като територия в цяла Европа, ще подобри материалната си база и ще осигури възможност на курсантите да придобиват не само отлична теоретическа, но и практическа подготовка, уточнява началникът на Военния университет. Полк. Маламов каза още, че екипът му е изработил вече и план за възстановяване и подобряване на цялата материална база, в това число и на сградите, които от години не се използват заради намаления състав на армията. „Искаме да изградим модерно студентско общежитие и студентски стол за младите хора, които избират нашите специалности“, допълва полк. Маламов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.