Нова стратегия за туризма ни – разглеждаш музей, хапваш и нощуваш по-евтино

Пускат комбинирани билети за посещения на няколко обекта

 

ОБЩИНСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ“ И РЕГИОНАЛНАТА СТРУКТУРА НА БЪЛГАРСКАТА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ са набелязали антикризисни мерки, за да спасят местния туризъм. На заседания на постоянните комисии към местния парламент те вече се разглеждат като част от концепцията за развитие на общинския туроператор. Една от новостите е срещу билет от местна забележителност или музей посетителите на града да получават 10 на сто отстъпка от заведения и хотели.

Нови услуги, нови атракции и събития са другият акцент за стимулиране на посетителите, който има „Царевград Търнов” ЕООД. Бюджетът за допълнителните събития може да дойде и от спестените над 600 хил. лв. по мероприятията от културния календар на Общината, които не са реализирани. Най-накрая е в ход и разработването на общ билет за няколко местни забележителности, каквато е практиката в останалите страни. Те ще се предлагат и онлайн. Съвместно с Регионалния исторически музей дружеството започна продажби на индивидуални билети за посещения на музейни обекти като втора каса на музея.

С над 400 000 лв. са спаднали приходите на общинския туроператор „Царевград Търнов“ ЕООД през периода на извънредното положение, сочи справка на дружеството. Причината е липса на приходи от обектите на Самоводската чаршия, както и освободените от наеми търговски обекти за пролетните месеци. Освен това бе отменено традиционното Международно изложение „Културен туризъм“, както и всички публични събития. За да излезе от тежката ситуация, дружеството предприема антикризисен план и е направило съкращения.

Туроператорската общинска агенция кандидатства по мярка 60/40 и е одобрена за подпомагане на съответния процент от възнаграждението на десет свои служители, като се чака одобрението за още петима през месец юни. Дружеството е в напреднал етап на подготовка на десетото издание на „Нощ на Самоводската чаршия”. Готова е и концепцията за организиране на програма от фестивали на открито с използване на съоръженията на Коледния базар. Водят се преговори с импресарски и концертни агенции за различни прояви в Летния театър.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *