Забава и знание

Първите жители на Северна Америка са се заселили много по-рано, отколкото се предполагаше

Каменни сечива, открити в мексиканска пещера, свидетелстват за това, че първите жители на Северна Америка са живели там много по-рано, отколкото се предполагаше досега – преди 25 600 години, предаде Асошиейтед прес.
Археологическото откритие е нова стъпка в посока на трудното установяване на точното време на заселването на континента от страна на първите хора, дошли от Азия. Досега най-разпространената теория, основана на археологически данни, считаше за подобен период интервалът между 15 000 и 17 000 г. пр.Хр.
Но артефактите, открити в планинска пещера в щата Сакатекас в северната част на Централно Мексико, ситуират човешкото присъствие много по-назад във времето. По думите на археолога Сиприян Арделан от Автономния университет в Сакатекас каменните сечива и отломките от тях ни връщат с 26 500, а може би и с 30 хиляди години назад. Но последната дата не е съвсем сигурно потвърдена, засега.
По думите на археолога праисторическите хора в Северна Америка най-вероятно са използвали пещерата за зимен подслон за кратки периоди. Екипът му не е съумял да открие следи от човешка ДНК в пещерата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *