Новини

Руши се бивша банкерска къща на пътя на туристите

Сградата бе планирана за резиденция на покойния Емил Кюлев, но от години е необитаема

ОТЛОМКИ, КЕРЕМИДИ, ЕЛЕМЕНТИ ОТ ФАСАДАТА И ПОКРИВНАТА КОНСТРУКЦИЯ ПАДАТ ОТ ЕМБЛЕМАТИЧНА КЪЩА, която се намира на пътя на основния туристопоток във Велико Търново. Заради опасността за здравето и живота на преминаващите около нея от Община Велико Търново наредиха да се опашат с предупредителни стопленти и табели териториите пред крепостта „Царевец“ и площад „Цар Иван Асен“. „Издирваме собствениците, които по закон са длъжни да я обезопасят, имаме вече контакт с тях, но тази сграда, която е и паметник на културата, не може да остане в такова състояние. За наша сметка дълго време я бяхме опаковали, тъй като е неприятна гледка, а тук е най-голямата концентрация на туристи. Не можем да заставим собственика да я продаде на по-добри стопани, но имаме правомощия по Закона за устройството на територията да го принудим да я обезопаси. По непотвърдена още информация става дума за близки на известно политическо лице, но още не мога да коментирам“, каза зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев.

Според съседи къщата е в окаяно състояние от години, но при последните дъждове започнала сериозно да се уврежда и от нея завалели отломки. В началото на седмицата пък парчетата, падащи по главния площад, ставали все по-големи и затова граждани алармирали на спешния телефон 112.

КЪЩАТА ИМА ДОСТА ЛЮБОПИТНА ИСТОРИЯ. Преди години тя бе планирана за VIP резиденция на един от най-богатите и влиятелни българи – банкера Емил Кюлев. Убийството му обаче осуети мащабния проект и сградата бе препродавана няколко пъти. Иначе реконструкцията й даже бе одобрена от общинската администрация и предвиждаше възстановяване в характерния дух на Старо Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *