180 четения

Забраниха къпането в реки и язовири в община Златарица

Част от водоемите са опасни, а при всички липсват спасители

 

КМЕТЪТ НА ЗЛАТАРИЦА МИХАИЛ ГАНЕВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД, С КОЯТО ЗАБРАНЯВА КЪПАНЕТО В ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ И РЕКИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА. Разпореждането е от 12 юли, а мотив за него е фактът, че за нито един от водоемите няма осигурени спасители. Липсата на такива създава опасност от удавяне за желаещите да се разхладят във водните обекти. Ентусиасти обаче не липсват. Заповедта обичайно се нарушава от деца и младежи, които плажуват по брега на язовирите и реките без знанието на родителите им.

Събирането на много хора за разхлаждане във водите пък е предпоставка за разпространението на коронавируса и затова трябва да се преустановят подобни струпвания. До момента на територията на общината няма нито един установен случай на инфекцията.

Забраната за къпане обхваща язовирите „Кандиловец“, „Владишки дол“, „Горско Ново село“, „Родина 1“, „Родина 2“, „Таралъка“, „“Рибарника“ и „Мандра махала“. Същото важи и за реките Веселина, Златаришка, Каменица и Стара река.

Предстои изброените водни обекти да се сдобият със забранителни табели, а всички наематели и концесионери да предприемат мерки за надеждното обезопасяване на хидросъоръженията.

За следенето на заповедта ще следят от местната администрация и всички кметски наместници в общината.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *