Горещи новиниКултура

Близо 250 000 лв. от държавата за разкопки в региона

Археолозите ще проучват халколитна могила, раннонеолитно селище, Трапезица и др.

 

БЛИЗО 250 000 ЛВ. ДАДЕ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЗА ПРОУЧВАНЕ НА 12 АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Най-голяма е сумата за Регионалния исторически музей във Велико Търново – почти 100 000 лв. С тези средства разкопки ще бъдат проведени на пет обекта.

Директорът на музея д-р Иван Църов получи 21 165 лв., за да продължи да работи в югозападния ъгъл на форума в Никополис ад Иструм. 21 211 лв. са парите за обекта, на който работи проф. Хитко Вачев. Вече няколко археологически сезона той проучва манастира „Успение Богородично“, Ранновизантийската базилика и тракийския некропол, които се намират в кв. „Френкхисар“ на средновековната столица Търновград.

Александър Чохаджиев ще работи в халколитната селищна могила в Петко Каравелово, Недко Еленски ще продължи проучванията си в раннонеолитното селище Смърдеш край Джулюница, а Калин Чакъров ще копае в местността Клена край Лясковец. И тримата разполагат с по 18 180 лв.

Три са обектите на Трапезица, които това лято получиха финансиране. Там работят археолози от великотърновския филиал на Националния институт с музей на БАН. Цялата сума за хълма е 71 362 лв. Доц. Мирко Робов получи 21 000 лв. за разкопките си в източния сектор на Трапезица. 25 166 лв. даде Министерството на културата на доц. Деян Рабовянов, за да работи в южния сектор. Проф. Константин Тотев ще разполага с почти 25 200 лв., за да продължи да проучва северния сектор. Той има още 20 000 лв., с които да направи разкопки в сектора си южно от манастира, който се намира на територията на Великата лавра „Св. 40 мъченици“.

18 174 лв. са средствата, които Министерството на културата отпусна на Илиян Петракиев, който вече няколко сезона работи на крепостта „Ряховец” край Горна Оряховица. Археологът от Регионалния исторически музей работи там заедно с колегите си Мая Иванова и Златина Петракиева от Историческия музей в Горна Оряховица.

ДВА СА ОБЕКТИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СВИЩОВ, НА КОИТО ТОВА ЛЯТО ЩЕ ИМА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ. Доц. Евгения Генчева от Националния институт с музей на БАН получи близо 23 800 лв., за да работи в Нове, а проф. Николай Овчаров има 17 850 лв. за проучвания в късносредновековната крепост „Калето“.

Търновски археолози ще работят и на няколко обекта на територията на България. Проф. Казимир Попконстантинов е получил финансиране, за да продължи разкопките си в ранновизантийския и средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ на остров Св. Иван до Созопол. За там той разполага с 23 154 лв. Професорът има и 18 158 лв. за късноантичната крепост „Палматис“.

Доц. Деян Рабовянов ще копае в късноантичната и средновековна крепост „Будово кале“, за което получава 18 178 лв., а доц. Олег Александров от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ има 18 180 лв., за да работи със свои студенти в крепостта „Ковачевско кале”. Доц. Стефан Чохаджиев получава финансиране в размер на 24 760 лв. за проучванията, които прави в селищната могила Нуриюк в село Сушина.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *