Министерството на културата даде Античния керамичен център на музея в Павликени

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ПАВЛИКЕНИ ЩЕ СТОПАНИСВА АНТИЧНИЯ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР ЗА ОЩЕ 10 ГОДИНИ. Решението е на Министерския съвет и ще влезе в сила веднага след като бъде сключен официалният договор.

„Според процедурата първо министърът на културата Боил Банов трябва да сключи договор с областния управител. Той – с кмета на община Павликени, а кметът инж. Емануил Манолов – с музея. Но фактът е факт и се радвам, защото 20 години вече чакам този договор“, признава директорът на музея Нели Цонева. Тя припомня, че такъв договор за стопанисване на Античния керамичен център е бил сключван вече за срок от пет години, когато Общината и музеят заедно реализираха проект по норвежката програма.

„Археологическите обекти са държавна собственост, но музеят е този, който поддържа Античния керамичен център десетилетия вече. Всички средства за заплати, всички разходи за поддръжка и охрана идват от нашия бюджет, затова и приходите се връщат в бюджета“, уточнява още г-жа Цонева. Договорът прави всичко това напълно официално и позволява на Общината и музея да кандидатстват по програми за финансиране.

Последният такъв проект осигури на обекта 736 000 евро, които бяха вложени в реставрацията, социализацията и консервацията на Античния керамичен център край Павликени. Благодарение на финансовата помощ в центъра бяха оформени нови алеи, широк паркинг, реставрирани бяха антични сгради и пещи. Всичко това позволи там да започне провеждането и на Фестивал на римските занаяти.

„За съжаление, тази година е трудна и особена и туристите ни са по-малко, но откакто бяха свалени ограниченията, започнаха да идват посетители. Вероятно поради по-сложните условия за пътуване извън страната се засили вътрешният туризъм. Идват групи туристи, които съчетават посещението в зоокъта в Павликени и Античния керамичен център“, допълва още Нели Цонева и уточнява, че всеки, който желае да посети центъра и да изслуша интересната му история от професионален екскурзовод, може да направи заявка за това в Историческия музей. Там се приемат и заявките за груповите посещения.

АНТИЧНИЯТ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПО РОДА СИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА. Там през миналия век е работил археологът Богдан Султов, който е възстановил целия процес на керамично производство. Абсолютно всички постройки на обекта са от неговото време, разказва още Нели Цонева и припомня, че обектът е голяма римска вила от I – II в. сл. Хр. Последните археологически проучвания там правиха Калин Чакъров, който е археолог в Регионалния исторически музей, и доц. Олег Александров от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Преди тях разкопки прави и доц. Павлина Владкова, която казва, че това е най-добре проученият археологически обект от Античността в Източна Европа.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *