4792 четения

Юристка заряза правото, за да отглежда 60 дка лавандула на село

Ивайла Василева казва, че е земеделец по призвание и от три години се радва на ароматните полета край Полски Сеновец

 

ИВАЙЛА ВАСИЛЕВА ПО ОБРАЗОВЕНИЕ Е ЮРИСТ, НО ЗАСЕГА Е ЗАРЯЗАЛА ПРАВОТО, ЗА ДА ОТГЛЕЖДА 60 ДКА ЛАВАНДУЛА КРАЙ РОДНОТО СИ СЕЛО ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ. Обяснява това с факта, че по призвание е земеделски производител. Завършила е право във Варна и е работила по специалността си известно време. През 2017 г. решава да започне собствен бизнес, в който да вложи цялата си енергия, амбиция и желание за развитие.

Младата правистка започва със засаждането на 40 декара лавандулови насаждения. Земите са семейни и се намират в землището на Полски Сеновец. Ивайла обяснява, че е била много важна предварителната подготовка на почвата и осигуряването на качествен посадъчен материал. Доверява се на ИРЕМК в Казанлък и залага на сортовете „Севтополис” и „Юбилейна”. През 2018 г. увеличава насажденията с още 20 декара. Закупува техника за механизирана обработка на растенията и за прибирането на продукцията.

„Прибирането на реколтата започва в края на юни, когато времето е най-горещо, тихо и слънчево, в горещата част на деня, в диапазона от 10 до 16 часа. Необходимо е лавандуловият цвят максимално бързо да се извози до дестилерия за извличане на лавандулово масло…”, разказва земеделката. При отглеждането на лавандуловите насаждения тя използва единствено органични торове и препарати. Нехимична е и борбата с плевели, като се извършват около 4 – 5 механични междуредови обработки и около три обработки вътре в самите редове. Помага й семейството, на което е много благодарна и признателна. Наясно е със земеделието и защото баща й Пламен Василев е председател на земеделската кооперация в селото. За начинанието помагат сестра й Нели и племенникът Никола, който все още е единственото дете в семейството.

Ивайла (в средата) заедно с баща си, сестра си и племенника сред полетата с лавандула.

ЗАЩО ТОЧНО ЛАВАНДУЛА?

 

Ивайла Василева решава да се занимава точно с лавандулови насаждения, защото иска да избяга от традиционните и добре познати за района култури. Лавандулата сама по себе си е не само диво, красиво, ароматно растение, но и лечебно. Лавандуловото масло намира широко приложение в парфюмерията, фармацията, козметиката. Познато е и като инсектицидно средство срещу комари, дрешен молец и др. Използва се и като подправка за кулинарна употреба. Лавандулата е трайно насаждение, най-висока продуктивност има до 9 – 10 години.

Ивайла е неомъжена и е вече на 35 г., играе народни танци, обича разходки сред природата и срещи с приятели. Следва мечтата си да създаде собствена марка козметичен продукт, като крем или парфюм, който да реализира на пазара. В същото време се зарича, че няма намерение завинаги да се отказва от правото, и смята да стане адвокат.

С усмивка Ивайла добавя, че нейните полета, преди да бъдат ожънати, са били ползвани за много прекрасни фотосесии, защото са единствени в района. Юристката земеделка скромно казва още, че сега са ожънати около 35 тона от двете полета, а реколтата в момента е в дестилерията в Казанлък и чака добра цена, която тази година е доста по-малка от предишни години…

Нели СУКОВА

Един коментар за “Юристка заряза правото, за да отглежда 60 дка лавандула на село

  • 24.07.2020 в 12:55
    Permalink

    Супер,има мегдан за фотосесии сред тази лавандула!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *