Водещи новиниЗдравеОбщество

Водещи медици призоваха за връщане към нормалното ежедневие, без страх от COVID-19

Доц. д-р Атанас Мангъров и доц. д-р Георги Кючуков са категорични, че се преекспонира ситуацията с коронавируса у нас

 

КОГАТО ЧОВЕК НАУЧИ, ЧЕ Е БОЛЕН ОТ КОРОНАВИРУС, ЕДВА ЛИ НЕ ЗАПОЧВА ДА СИ ТЪРСИ МЯСТО, КЪДЕТО ДА ГО ПОГРЕБАТ, a това не е така и няма повод за паника. Това заяви началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница – София, доц. д-р Атанас Мангъров, който присъства на дискусия в старата столица, посветена на COVID-19. В събитието се включи и друг известен критик на действията на Националния оперативен щаб – доц. д-р Георги Кючуков, който е шеф на Клиниката по неврохирургия към МБАЛ „Св. Анна“ – Варна. Проявата бе организирана от Областния съвет на ПП „АБВ“. Двамата здравни специалисти се срещнаха с общински съветници, медици и жители на старата столица и отговаряха на много въпроси за инфекцията. Доцентите изказаха тезата, че ситуацията около коронавируса у нас се преекспонира, позовавайки се на статистиката, която показва, че до момента смъртността от заразата в България е под 1 процент, а пациентите с тежки прояви на болестта, намиращи се в реанимационни отделения, са между 20 и 30 при общо налични 1200 интензивни легла.

„За коронавируса знаем, че съществува. Други подробности дори на медиците не са ясни, а зад тази неизвестност се крият едни странни указания на Световната здравна организация. Те гласят, че всеки, който е доказан положителен за коронавирус, е болен, а не е носител, и че всеки, който е починал с коронавирус, е починал от, а не с коронавирус. Тези, които са с положителни проби, пък да не бъдат подложени на аутопсия. Тези причини доведоха до една неяснота как да се действа и затова правителствата в цял свят тръгнаха по свой начин да се борят с пандемията“, заяви доц. д-р Кючуков.

Той уточни, че първоначално наложените в България строги ограничителни мерки са били навременни, но впоследствие настъпил хаос в решенията, който довел до загуба на доверие в здравните власти.

„В такава епидемия е много важно хората да вярват, че това, което е наредено, ще ги спаси. Такава беше ситуацията през първата седмица на извънредното положение, после дойдоха хаотични нареждания и инструкции – днес с маски, утре без, затваряне и отваряне на пазари и дискотеки и т.н. Другото, което подрина авторитета на властта, бе безпрецедентното създаване на два органа, които да ръководят мерките срещу пандемията – Щаба и Медицинския съвет, а между тях не се получи шликовка“, каза варненският медик.

ТОЙ ПОДЧЕРТА, ЧЕ НАМАЛЯВАНЕТО НА ОГРАНИЧЕНИЯТА Е СТАНАЛО БЕЗ ПЛАН И БЕЗ ПЕРСПЕКТИВА ЗА ВРЕМЕ И НАЧИН, ЗА ДА СЕ УГОДИ НА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО – футболни фенове, абитуриенти, собственици на нощни клубове. Категоричен е, че се спекулира с бума на инфекцията, тъй като няма ръст в откритите положителни проби, а само увеличение в броя тестове. По думите му заболеваемостта се движи между 3 и 5,5 процента, колкото е била и по време на извънредното положение.

„С това натякване за ръста в броя болни постигнахме сриване на туризма, вкараха ни в червения списък навсякъде и се създава една паника, която не е оправдана. Ние нямаме точна представа колко хора у нас са загинали от коронавирус. Давам пример с трима души – жена, която имаше тежък инсулт, който нямаше как да преживее, мъж със съмнителна проба, болен от карцином на белия дроб, и друг мъж, починал вследствие на катастрофа, но с причина за смъртта – коронавирус“, изтъкна доц. д-р Кючуков.

Доц. д-р Мангъров изрази мнение, че ситуацията у нас не е толкова тревожна и болниците могат да издържат на много по-голямо натоварване с пациенти с COVID-19.

„В момента играем български вариант на шведския модел за справяне с пандемията. В него нищо лошо. Имаме 600 души, които са хоспитализирани, може би дори половината от тях са в болницата, защото ги е страх. Когато човек научи, че е болен от коронавирус, едва ли не започва да си търси място, където да го погребат. Което не е така“, успокои инфекционистът.

Той обясни, че заболяването вероятно ще продължи да върлува, докато не премине през около 70 процента от населението. Уточни, че в над 90 процента от случаите болестта протича безсимптомно, 8% от случаите са свързани с грипоподобни симптоми, а при много малък процент може да се стигне до нужда от сериозни реанимационни мероприятия.

„НЕ БИВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ ЗА ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА В СТРАНАТА СА ПОЧИНАЛИ ОКОЛО 40 000 ДУШИ ОТ ВСЕВЪЗМОЖНИ ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ и 300 от коронавирус. Не бива да акцентираме върху тези 300 души, защото, да игнорираме всички останали, е неразумно и нелогично“, сподели доц. д-р Мангъров.

Медикът коментира, че вече е излишно масовото тестване, каквото е било нужно в началото на пандемията. По думите му в момента държавата с лека ръка хвърля пари, за да намери един положителен тест, който не е ясно какво точно ще го прави. Тази практика обаче ще бъде преустановена, когато свършат парите за PCR-и.

„НАЙ-РАЗУМНОТО НАШЕ ПОВЕДЕНИЕ Е ТЕЗИ, КОИТО СА БОЛНИ, ДА СТОЯТ ВКЪЩИ, А ТЕЖКО БОЛНИТЕ ДА СЕ ХОСПИТАЛИЗИРАТ. Всички останали трябва да продължат да работят и да учат нормално, защото в противен случай ще стигнем до задънена улица“, подчерта той.

Инфекционистът призова за промяна в съобщаването на информацията за болните. Уточни, че следва да се представя статистика колко души са безсимптомни и колко от далите положителна проба всъщност са такива, които се тестват за изписване.

Медикът сподели, че непрекъснато в кабинета му идват съмнителни за коронавирус пациенти, а при някои от тях впоследствие се доказва заболяването. До момента е лекувал инфектирани над 20 души и три деца.

Доц. д-р Мангъров отказа да коментира сигнала срещу него в Етичната комисия на Българския лекарски съюз, отправен от д-р Сибила Маринова, която го обвини, че разпространява неистини в публичното пространство.

Галина ГЕОГРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *