27 четения

Министерството на културата одобри проект за теренно археологическо проучване на крепостта „Ряховец”

Археологическите проучвания на крепостта „Ряховец” ще продължат и през 2020 г. Това съобщи директорът на Исторически музей – Горна Оряховица, Мая Иванова. За археологическото проучване са осигурени 18 174,55 лв. по одобрен проект от Министерството на културата.

Първите археологически проучвания са проведени в периода 1985 – 1991 г. От 2015 г. обектът получава статут с категория „Национално значение“, като след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, са подновени археологическите разкопки от екип с ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководители Мая Иванова и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново). През изминалите пет археологически сезона са открити структури и детски скелет от III – II хил. пр. Хр., трите порти, част от крепостната стена с външна правоъгълна кула, улица, подови нива на жилища, огнища, пещ и скелети от ХII – ХIII в. През 2019 г. започва проучване в южното подградие на крепостта, където са разкрити частично: сграда със сложен план и дълбоко фундирани основи, изградена и преустроена вероятно през ХIII век, и две ями – една от тракийския период на обитаване на крепостта през ІІ – І в. пр. Хр. и втора от ХI век.

Предвижда се в средата на месец септември да започнат археологическите проучвания, като продължи разкриването на северната крепостна стена и допроучването на сградата и ямите в южното подградие. Предвижда се още да продължи и работата с ученици, част от археологическата школа, ако, разбира се, е възможно, предвид извънредната епидемична обстановка.

Реализирането на проекта е съобразено с дългосрочната програма за разкриване на максимална част от архитектурата на крепостта – фортификационни съоръжения, жилища и сгради от средновековния период, които да бъдат част от проект за консервация, реставрация и социализация на средновековната крепост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!