Водещи новиниОбщество

По 50 лв. бонус към пенсиите, обезщетенията за безработица скачат

Медиците продължават да взимат премии

 

ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР ЩЕ ПОЛУЧАВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ МЕСЕЦА ПО 50 ЛВ. ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА СИ. Това е една от новите социално-икономически мерки, които предприема правителството в отговор на последствията от коронакризата у нас. Общата сума, с която ще се подпомогнат различни сфери и отрасли възлиза на 1 млрд. 163 млн. лв.

Сумата за осигуряване на бонусите за пенсионерите ще е общо 318 млн. лв. В случаи че пандемията не отшуми след изтичането на предстоящото тримесечие, мярката отново ще бъде обсъждана за продължаване от управляващите.

Увеличава се на минималното обезщетение за безработица. То ще скочи от 9 на 12 лева на ден. Това обаче ще стане от 1 октомври. С три месеца ще се увеличи и срока за изплащане на помощта за останалите без препитание.

Повече пари ще отиват за разходите за персонал на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд на работещите в социалните и здравните служби, полицията и т.н. Ръстът във финансирането на тези звена ще е с 30 процента.

С 24, 6 млн. лв. пък се бъдат субсидирани ангажираните в училищното и детското здравеопазване, домовете за възрастни, центровете за деца и други.

Ще продължават да се дават премии по 1 000 лв. на медиците от първа линия, а болниците ще получат финансова инфекция в размер на 17 млн. лв.

1.8 млрд. лв. ще отидат за подкрепа на родния бизнес, а с 9.5 млн. лв. ще се насърчават чуждестранните инвеститори у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *