34 четения

Почти три милиарда животни са били засегнати от пожарите в Австралия

Почти три милиарда животни са загинали или са напуснали естествените си местообитания по време на опустошителните горски пожари в Австралия през 2019г и 2020 г., сочи доклад на австралийски учени, цитиран от АФП и от британския в.“Гардиън“.
Изследването за пръв път разкрива мащабите на пораженията върху дивата природа от бедствието.
143 милиона бозайници, 180 милиона птици, 51 милиона жаби и 2,5 милиарда влечуги са били засегнати от огъня, бушувал на континента. Не всички животни са станали пряка жертва на пламъците и високите температури, но според учените шансовете за оцеляване на преживелите „вероятно не е бил висок“ заради последвалия глад, дехидратация и набезите на хищници.
Междинният доклад, основан на работата на 10 учени от пет институции и разработен по поръчка на Световния фонд за дивата природа, установява, че пораженията от пожарите далеч надвишават предварителната оценка за близо един милиард загинали животни.
Учени от университета на Сидни, от университета на Нов Южен Уелс, от университета на Нюкасъл, от университета Чарлз Стърт и от „Бърдлайф Острейлия“ са работили по оценка на щетите върху дивата природа.
„Трудно е да посочим друго събитие по света в историята, което да е убило или разселило толкова много животни. Това е една от най-ужасяващите катастрофи за дивата природа в съвременната история“, каза Дърмът О’Гормън, изпълнителен директор на австралийския клон на Световния фонд за дивата природа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *