221 четения

Събираме отделно отпадъци в жълти и зелени контейнери иглу

„Еко Партнърс” поема сметосъбирането на стъкло, хартия и метали във В. Търново

 

СТАРТИРА ПОСТАВЯНЕТО НА НОВИ СЪДОВЕ ЗА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. След като Общината прекрати договора си с „Екопак“, услугата се поема от „Еко Партнърс България“ АД. Вече е сключен договор с новата фирма, която ще се грижи за екологичното сметосъбиране от август.

Досегашните три вида контейнери – жълт, син и зелен, остават в миналото, тъй като компанията работи с друг вид съдове. Те са тип „иглу“ с обем 1700 л всеки и са само два – в зелено и жълто. В тях съответно ще се изхвърлят хартия, пластмаса и метал заедно и стъкло отделно.

Фирмата залага на двуконтейнерния модел, тъй като практиката и проучванията показали, че той е най-удачен и удобен за населението и създава предпоставки за повишаване на събираните количества. Освен това съдовете са по-компактни и заемат сравнително малко място от улиците и тротоарите.

Боклуците в кофите ще бъде извозвани два до три пъти месечно, а все още в страницата на компанията не е публикуван графикът.

Съгласно Наредбата за опаковки и отпадъци в населени места Община Велико Търново попада в категория с от 50 000 до 100 000 жители, за която съответства осигуряване за всеки 550 души със съдове с минимален общ обем 3300 л.

ЕДНО ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ФИРМАТА ЩЕ Е ПРОВЕЖДАНЕТО НА ОБУЧЕНИЯ СРЕД ДЕЦАТА ОТНОСНО ЗНАЧИМОСТТА ОТ ЕКОЛОГИЧНО СМЕТОСЪБИРАНЕ. Отказът от страна на „Екопак“ за реализиране на инициативата бе сред причините за прекратяване на договора й с местната власт.

„Еко Партнърс България“ АД работи и с други общини в областта. Фирмата се грижи за разделното сметосъбиране в Горна Оряховица, Свищов, Полски Тръмбеш и Сухиндол.

Компанията е столична, но има офис и във Варна. Тя развива дейност от три години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *