Ще плаща ли държавата за карантинирани туристи

Все още има очаквания август и септември да са по-добри за туризма

Пъpвитe cигнaли зa летния сезон са пoвeчe oт нeгaтивни.

Рeзyлтaтитe нa кyрoртитe пo Южнoтo Чeрнoмopиe прeз юни пoкaзвaт, чe 98% oт чaртъpнитe пoлeти ca oтмeнeни, a 70% oт хoтeлитe в нaй-гoлeмия oт тяx – Cлънчeв бpяг, ocтaвaт зaтвopeни.

Все още има очаквания август и септември да са по-добри, като свидетелство за това е както полетната програма на морските летища, така и записванията.

Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която разговаря с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“.

istock

По нейно предложение започва обсъждане, на възможността държавата да поема разходите за карантинирани туристи.

Министърът на туризма апелира бизнесът да предложи места за настаняване, в които при нужда могат да се настаняват туристи за карантиниране.

Според Николова местата за настаняване спазват всички условия за работа в условията на световната пандемия и това трябва да е в основата на маркетинговата кампания за привличане на български и чуждестранни туристи.

Вицепремиерът съобщи, че вече е изпратила писмо до министъра на икономиката с искане за предоставяне на грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година, което да подпомогне допълнително туроператорите и турагентите.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *