Община Велико Търново изплатила 20 млн. лв. кредити

При 100 млн. лв. бюджет имаме 2,9 млн. задължения по заеми, които са разсрочени във времето, и финансова стабилност в условията на пандемия

 

МАЛКО НАД 20 МЛН. ЛВ. КРЕДИТИ Е ПОГАСИЛА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. В момента местното кметство има 2,9 млн. лв. борчове с падежи през следващите няколко години, което е нищожно малко при годишен бюджет от над 100 млн. лв., с който разполагаме през 2020 г. Този факт е най-красноречивото доказателство за финансовата стабилност на великотърновската хазна въпреки пандемията. Изцяло издължен е и най-крупният заем, който пое местната хазна в мандата на предишния градоначалник д-р Румен Рашев. През 2006 г. с решение на Общинския съвет кметството взе първоначално 7 млн. лв. за неотложна реконструкция на улици, а впоследствие сумата бе рефинансирана през Общинска банка на по-ниска лихва и към нея бяха прибавени още 4,1 млн. За 13-годишния период по обслужване на дълга са платени близо 730 хил. лв. лихви. В началото на пандемията обаче борчът е изчистен до стотинка. Изплатен е и 3 млн. лв. дълг по друг кредит, взет през 2018 г. от Сосиете Женерал Експресбанк, сочи актуална справка на самата местна администрация, предоставена на Великотърновския общински съвет.

След три месеца старопрестолната община обслужва и друг заем от 3,2 млн. лв., взет през 2014 г. от нисколихвения държавен фонд „Флаг“ за съфинансиране на няколко от най-крупните местни проекти. Друг заем за същата сума от „Флаг“ с идентично приложение пък е изчистен миналата година. Община Велико Търново е получила и заем от 3 млн. от Банка Алианц, но от тях са усвоени 1,3 млн. По най-актуални данни за финансовото състояние на Община Велико Търново към момента дългът на старопрестолнината е само 2,9 млн. лв., от които 2,4 млн. по нисколихвени кредити от фонд „Флаг“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.