422 четения

СУ „Емилиян Станев“ записа най-много първокласници

143-МА СА ЗАПИСАНИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТАКА ГИМНАЗИЯТА ОТНОВО Е С НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ МАЛЧУГАНИ СРЕД УЧИЛИЩАТА В СТАРАТА СТОЛИЦА. Паралелките са шест, като три от тях са по изкуствата – музика, изобразително изкуство и хореография. Останалите три са езикови и в тях децата ще изучават по избор френски, испански или руски език.

По пет паралелки и тази година правят ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Децата там са съответно 110 и 111. Четири са паралелките в СУ „Вела Благоева“. „И четирите ми първи класа са със засилено изучаване на английски език. По желание на родителите е така, децата в първи клас имат по два часа английски език, от следващата година ще станат четири часа. Предлагаме им занимания и по всички видове изкуства като извънкласни дейности“, коментира директорът на гимназията Ангел Янчев и допълва, че екипът му работи върху подготовката за следващата учебна година, която ще бъде изключително интересна предвид обстоятелствата, наложени от пандемията от коронавирус. „Подготвяме се, за да осигурим възможно най-спокоен учебен процес на децата и той да е присъствен. Затова всяка паралелка в първи клас ще си има по двама учители – единият ще работи с учениците сутринта, вторият – след обяд. От 96 записани деца 87 ще посещават занималнята“, допълва още г-н Янчев.

Три паралелки прави за поредна година ОУ „П. Р. Славейков“. Записаните първокласници там са 72-ма. „Хореография, изобразително изкуство и английски език предлагаме на децата като факултативни часове. Гергана Пенова е учителката, която ще ги занимава с керамика, и с таланта си тя успява да увлече много малчугани и да ги накара да заобичат изкуството“, обяснява директорът на училището Данка Борисова и допълва, че в момента в школото върви доста сериозен ремонт, който е финансиран със средства от бюджета.

ОУ „Димитър Благоев“ има сформирани два първи класа с 47 деца, СУ „Владимир Комаров“ е събрало 16 ученици, показва статистиката на дирекция „Образование“ в Община Велико Търново. По една паралелка ще има и в другите две училища, които записват първокласници – „Христо Ботев“ и „Г. С. Раковски“. „За съжаление, там децата са малко – едва осем са в ОУ „Христо Ботев“ и седем в училище „Раковски“. На този етап паралелките са маломерни и слети, но ние най-вероятно ще ги направим само маломерни и се надяваме до 15 септември да запишем там още деца“, коментира началникът на дирекция „Образование“ Пенка Игнатова.

610 са записаните на този етап първокласници в училищата във Велико Търново. Според справката на ГРАО децата, които трябва да тръгнат в първи клас в града, са 708. „Сформирани са вече екипите, които обхождат всички адреси, за които ни е подадена информация, че има деца за първи клас. Така ще установим статута на всяко едно от тези 98 ученици, които присъстват в списъка на ГРАО, а още не сме записали. Вече знаем, че 70 от тези ученици са заминали със семействата си в чужбина. По всяка вероятност същото ще установим и за останалите 20. Така че на този етап нямаме необхванати и незаписани деца“, обяснява г-жа Игнатова.

ИЗВЪН ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА ОЩЕ СЕДЕМ УЧИЛИЩА, КОИТО ЗАПИСВАТ ПЪРВОКЛАСНИЦИ, А ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ В ТЯХ НА ТОЗИ ЕТАП СА 74. С две паралелки първи клас ще започне учебната година в ОУ „Д-р Петър Берон“ в Дебелец. Приетите деца там са 33. ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево е успяло да сформира само една паралелка, в която са записани седем деца.

13 са първокласниците в ОУ „Христо Ботев“ в Ресен. Седем първолаци има в ОУ „Христо Смирненски“ във Водолей, в ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене са записани три деца, в ОУ „П. Р. Славейков“ в Церова кория – пет деца. Само един е първокласникът, който ще бъде посрещнат на 15 септември в ОУ „Васил Левски“ в Леденик. Във всички селски училища паралелките са и маломерни, и слети. Самостоятелна, макар и непълна, ще бъде само паралелката в Ресен, уверява Г-жа Игнатова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!