Търновец написа книга игра за България по времето на кан Крум

КНИГА ИГРА С ИСТОРИЧЕСКИ СЮЖЕТ НАПИСА АНГАЛОТ ЕНМИНАС, КОГОТО ТЪРНОВЦИ ПОЗНАВАТ И КАТО АВТОР НА НЯКОЛКО РОЛЕВИ ИГРИ, КОИТО СЕ СЛУЧВАТ НА ЦАРЕВЕЦ. „Асверг. Из хрониките на кан Крум“ се нарича книгата на Ангалот и сюжетът разказва за суровия живот на българите по времето на Крум и за битките, които той е водил, за да разшири териториите на държавата ни.

„Идеята за тази книга игра се роди, докато бяхме в тотална социална изолация. Роди се в разговор с Десислава Авджиева, която има мисия да представя българската история по възможно най-интересния начин и да вдъхновява младите хора да изучават и да знаят това, което се е случило преди нас. И естествено, с Десислава коментирахме възможността да пуснем електронен вариант на книгата игра в интернет, за да предизвикаме хората да се занимават с нещо интересно, когато си стоят вкъщи“, разказва Ангалот. Събитията обаче се развили различно и първо в публичното пространство се появил хартиеният вариант на книгата игра, който ще бъде представен в петък в 19:30 часа в кафе-клуб „Страницата 394“ във Велико Търново.

„Книгите игри имат по-различна структура, която позволява на читателя да взима решения и с решенията си да влияе на събитията. В случая Асверг е главният герой, чрез когото читателят проследява живота на кана и чрез когото играе. Самият Асверг се появява в самото начало на книгата. Става свидетел на битка и решава, че иска да стане воин в армията на Крум, който още е само смел пълководец. Така главният герой проследява израстването на Крум от пълководец до владетел. Следва го в битката при Върбишкия проход, до него е, когато Крум прави първите писани закони, докато завладява територии за България“, разказва Ангалот.

В КРАЯ НА ВСЯКА ГЛАВА АВТОРЪТ ПРЕДЛАГА НЯКОЛКО ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ НА ЧИТАТЕЛЯ СИ, КОИТО МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ ФАБУЛАТА. Тези решения водят до натрупването на нови знания, умения, авторитет, влияния у главния герой, които той след това може да използва. „Възможно е като читател да взимаш винаги най-неангажиращите решения, но те няма да те направят по-смела и по-умна и всъщност ще те отведат до твоя край като герой много бързо. Можеш обаче да взимаш и по-трудните решения, които ще те забавят в пътуването към края на книгата, но пък ще ти дадат познания и ще те направят авторитетен герой в книгата“, обяснява Ангалот. И допълва, че структурата на книгите игри позволява на читателя да прескача напред в сюжета, да се връща, да стои на едно място, без от това да страда фабулата. Възможно е и героят да загине още в средата на книгата вследствие на взетите решения от читателя. Тогава Ангалот позволява играта да започне оттам, където е спряла, без да е нужно четящият да започва книгата от страница първа.

„Това не съм го измислил аз, похват е в подреждането на книгите игри, но ми хареса като похват, с който да задържа вниманието на читателите. Освен това съм избрал и в книгата да не се използва зарче, което в ролята на Съдбата да те кара да взимаш едно или друго решение. Оставил съм взимането на решения изцяло в ръцете на читателите“, категоричен е авторът. Затова и книгата върви с допълнителен дневник на Асверг, в който читателят записва купеното оръжие, похарчените за целта пари, спечелените пари, натрупаната слава, авторитет и знания.

ВСЪЩНОСТ КНИГАТА Е С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ И ЧИТАТЕЛИТЕ САМИ СЕ ДОСЕЩАТ ЗА ТОВА, защото все пак става дума за много сурови времена, в които оцеляването на човек всеки ден е поставено на карта. Но въпреки това книгата е изключително забавно четиво и е написана така, че никой не се отказва от това да стигне до края, ако и той да е вече известен.

Ангалот не променя историческите факти. Докато писал, понякога се консултирал с проф. Пламен Павлов, за да е сигурен, че не изопачава и пречупва историята. „Позволил съм си само една волност и тя е свързана с произхода на кана. Така или иначе никой не знае тази подробност, затова аз реших, че Крум е от Куберовите българи, които малко преди Аспарух се заселват в земите на сегашна Македония. Това е малко вероятна теория, но ми харесва дозата мистика в нея“, усмихва се Ангалот.

Много скоро ще бъде достъпен и електронният вариант на книгата, която е подходяща дори и за деца. Всички навършили 12 години могат да се справят отлично с фабулата и да пробват себе си в битките, които Крум е водил, и да проверят имат ли куража да вземат смели решения.

КНИГАТА ЗА КАН КРУМ Е ПЪРВАТА ОТ ТРИЛОГИЯТА КНИГИ НА ИСТОРИЧЕСКА ТЕМАТИКА, КОЯТО АНГАЛОТ ЕНМИНАС Е ЗАМИСЛИЛ. Втората ще бъде посветена на Омуртаг и акцентът там е политическият и икономически живот на българите, както и дипломацията в онези времена. Много вероятно е в тази история главните герои да са повече, за да стане играта на четящия по-интересна и вълнуваща. Третата книга е за княз Борис и съвсем логично акцентът е върху развитието на културния живот на българите, покръстването, създаването на азбуката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.