1066 четения

Учителка от детска градина в Г. Оряховица е с коронавирус, 21 деца са под карантина

Инфектираните в областта станаха 237 души

 

УСТАНОВИХА ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА COVID-19 В ДЕТСКА ГРАДИНА В ОБЛАСТТА. Положителна проба е дала учителка в забавачката „Ален мак“ в Горна Оряховица. Педагожката е диагностицирана на 28 юли и по предписание на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново е поставена под 14-дневна домашна изолация. Засега тя не проявява сериозни симптоми, заради които да бъде настанена в лечебно заведение.

Жената е имала контакт с всички деца от групата, която ръководи в градината. Заради това 21 малчугани също са карантинирани. Мярката е наложена и за други три лица от персонала на учебното заведение. Освен тях в домашна изолация са и четирима души от семейството на заразената учителка.

С цел превенция и ограничаване на разпространението на инфекцията директорът на детската градина е разпоредила щателна дезинфекция във всички помещения, ползвани от групата.

В забавачката продължават стриктно да се спазват и наложените от здравното министерство противоепидемичните мерки – всички учители носят шлемове или маски, родителите оставят хлапетата си на входа на сградата, където има дезинфекционна стелка за обувки. Всяка сутрин се мери температурата на децата и се следи за характерните за болестта симптоми.

В ДГ „АЛЕН МАК“ СЕ ОБУЧАВАТ ОКОЛО 130 ДЕЦА В 5 ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ. За тях се грижат директор, десетима учители, възпитател по музика, логопед, психолог, преподавател по танци, преподавател по английски език, треньор по футбол, медицинска сестра и 11 души обслужващ персонал.

Междувременно в четвъртък бяха установени още трима инфектирани. Това показват данните от Единния информационен портал. С тях диагностицираните в региона стават 237 души.

Два от новите случаи са на жители от областта, които обаче се намират в други региони. Заразените нямат епидемиологична връзка помежду си, нито със стари установени инфектирани.

В БОЛНИЦА СА НАСТАНЕНИ ОБЩО 18 ДУШИ – В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ И МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“. Под домашно лечение са 86 души. Оздравелите вече са 128.

Лабораторно потвърдените случаи за денонощието у нас са 284, а от началото на пандемията до четвъртък – 11 155. От тях хоспитализирани са 722 лица, а в интензивни отделения – 37 пациенти. Здравните власти отчетоха антирекорд за брой починали за денонощие в България – 13 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!