Димитър Шербетов черпи за своя 90-и юбилей с 36-годишна ракия

Общественикът ще отбележи и 67 години щастлив семеен живот с любимата си Надя

 

ДА ОТПРАЗНУВА СВОЯ 90-И РОЖДЕН ДЕН ДНЕС ИМА ЩАСТИЕТО НАЙ-УСПЕШНИЯТ И ДЪЛГОГОДИШЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА ОБЛАСТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЪЮЗ ДИМИТЪР ШЕРБЕТОВ. Юбилярят се гордее с огромна колекция от успехи в различни сфери и близо 60-годишен трудов път. Винаги е изказвал активна гражданска позиция, влагал е сърце и душа във всяко свое начинание, а направеното от него ще радва още много години напред идните поколения. Общественикът ще събере най-близките си хора на тържество в старата столица, а специално за повода ще отвори бутилка с отлежала 36-годишна ракия, която сам произвел. Шербетов ще отпразнува и 67 години семеен живот с любимата си Надя, която е неговата голяма опора в живота и муза за реализиране на постижения.

Димитър е израснал в занаятчийско семейство във Велико Търново, но това не му попречило да се развива, да помага за облагородяването на региона и осъществяването на общественополезни проекти. Завършил е висше образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а през цялата си кариера е заемал само ръководни длъжности.

Започнал е като председател на Окръжната профсъюзна организация на строителните работници и под негово ръководство във всеки строителен обект са обзаведени стаи клубове за културно-просветна и социална дейност.

През 1967 година оглавява Туристическия съюз в областта. ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО МУ ОСТАВА ЗА ПРИМЕР НА ВСИЧКИ СЛЕД НЕГО, ТЪЙ КАТО СТРУКТУРАТА ИЗЖИВЯВА ОГРОМЕН ПОДЕМ. По времето на Шербетов са изградени туристически дружества във всички общински градове и почти всички големи села, започнало широко и мащабно хижестроителство – става факт хижа „Чумерна“, туристическият дом във Велико Търново, мотел „Предела“ на Прохода на републиката „Хаинбоаз“, хижа „Буковец“ и т.н.

14 години е бил председател на Областната профсъюзна организация на автотранспортните работници, където също бележи огромни успехи. Той развива масово просветна и организационна дейност, а структурата печели много престижни награди и държи лидерските позиции в системата на ЦС на транспортните работници.

Шербетов е и най-успешният ръководител на Областната организация на Съюза на пенсионерите. Благодарение на неговата усилена работа обединението е единственото в страната, което не се е разцепило на няколко по-малки.

ОБЩЕСТВЕНИКЪТ СПОДЕЛЯ, ЧЕ ДЪЛЖИ ПОСТИЖЕНИЯТА СИ НА МНОГО ТРУД, но ключово било това, че през всичките години срещал огромна подкрепа от своята съпруга Надя.

„Ние имаме вече 70 години любов и 67 години брак. Запознахме се на 20 януари 1950 година на сватба в Павликени. Аз свирех на китара, а тя пееше толкова красиво. По онова време Надя учеше в Горна Оряховица, а за да се виждаме, ходех с влака всяка сряда и събота при нея. Отивахме в някой парк и разговаряхме с часове. Като станеше 22:00 часа, я изпращах до квартирата и си тръгвах пеш към Велико Търново. Така минаха 3 години“, спомня си Шербетов.

След като любимата му завършила средното си образование, заминала да следва в София, а той постъпил на военна служба в Пловдив. Това обаче изобщо не повлияло на отношенията им, а дори още повече ги сближило. В деня на уволнението Надя го посрещнала на гарата в старата столица заедно с три файтона с приятели. Всички заедно се отправили към стария Градски съвет, за да се бракосъчетаят двамата влюбени. Закъснели с 30 минути и изпуснали уговореното време за церемонията.

Септември 1954 година обаче нямало пречки и вдигнали мечтаната сватба. Съпрузите отгледали двама синове, а вече се радват на внуци и правнуче.

Казват, че тайната на дълголетието и благоразположението на духа е човек да бъде трудолюбив, а семейното щастие се крепи на много любов и взаимни компромиси.

„Бях планирал много голямо празненство и дори щях да наема оркестър, за да свири за настроение на гостите, но Надя ме разубеди. Синовете пък не се съгласиха да бъде толкова мащабно тържество, затова ще почерпя приятелите ми, с които всяка сутрин пием кафе в центъра на квартал „Бузлуджа“, а със семейството ще се съберем в ресторант“, сподели юбилярят.

Допълни, че преди време имал няколко декара земеделска земя, където отглеждал различни култури, включително лозя. Всяка година варил ракия и тогава му хрумнало да запази две бутилки за 90-ия си рожден ден и този на жена си. Надя ще навърши същата възраст на 14 септември.

ОБЩЕСТВЕНИКЪТ ДОПЪЛВА, ЧЕ НАЙ-ВАЖНОТО В ЖИВОТА Е ЧОВЕК ДА НАПРАВИ НЕЩА, КОИТО ДА ОСТАНАТ СЛЕД НЕГО. По инициатива на Шербетов са засадени десетки дръвчета и е монтирана детската площадка в централния парк в квартал „Бузлуджа“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Честит 90-годишен юбилеен Рожден Ден на Димитър Йорданов Шербетов!

С пожелания дните да бъдат само хубави, изпълнени с много здраве, вечерите с голяма топлота, а годините с дълъг и щастлив живот.

Приеми нашите пожелания следващите дни с радост да ги посрещаш, а със здраве да ги изпращаш. И много важно е дълги години да бъдем заедно!

От Семейството

One thought on “Димитър Шербетов черпи за своя 90-и юбилей с 36-годишна ракия

  • 30.07.2020 в 11:17
    Permalink

    Да са живи здрави!!! На 100-годишнината ще дойда да почерпи със 47 годишна ракийка.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *