Опасна жега в петък, живакът ще прехвърли 37 градуса, през уикенда – леко захлаждане

ЗА ЕКСТРЕМНИ ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ В ПЕТЪК В ОБЛАСТТА ПРЕДУПРЕЖДАВАТ МЕТЕОРОЛОЗИТЕ. Прогнозата е, че последният ден на юли ще предложи опасно горещо време, като се очаква живакът да прехвърли 37 градуса. Жегата ще започне още в ранни зори, а в обедните часове ще превземе дори сенчестите места. Медиците препоръчват да се избягва продължителното излагане на слънце, особено в интервала от 13:00 до 16:00 ч.

Специалистите съветват да се носят дрехи от ленена материя и задължително шапка. Високите температури носят риск от дехидратиране и за да се избегне обезводняването, препоръчва се честото пиене на вода и консумацията на плодове и зеленчуци. Жежкото време вреди на сърцето, затова и хората с кардиологични проблеми следва да останат вкъщи, докато слънцето не се скрие.

Най-застрашени от евентуални здравословни проблеми са представителите на третата възраст. Децата също не бива да остават дълго под слънчевите лъчи, като преди излизане трябва да се използват слънцезащитни кремове, съветват медиците.

Всяко лято спешните медици реагират основно на случаи на колабирали от жегата хора, които са подценили високите температури. Не са малко и пациентите, които са изпаднали в несвяст след рязкото излизане от помещение с климатик на горещината. Организмът трудно възприема разликата в температурите, затова здравните работници препоръчват да настройваме охладителните уреди на допустими градуси спрямо тези отвън.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *