183 четения

25-ата си премиера ще изиграят в петък и събота артистите от читалище „Съединение – 1888“ в Драганово

„ОПЕЧАЛЕНА ФАМИЛИЯ“ ОТ БРАНИСЛАВ НУШИЧ Е НАЙ-НОВОТО ЗАГЛАВИЕ В АФИША НА ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „СЪЕДИНЕНИЕ – 1888“ В ДРАГАНОВО. Актьорите на Кирил Ангелов ще изиграят две премиерни представления – на 31 юли и на 1 август, в салона на читалището си.

„Това е 25-ата премиера, която предлагаме на нашите приятели и почитатели в Драганово. Те чакат спектаклите ни с нетърпение и аз съм изключително щастлив, че въпреки кризата с коронавируса, въпреки толкова несигурното ни време и живота, който забави ход, ние успяхме да направим това представление“, казва актьорът Кирил Ангелов, който вече 25 години работи със състава в Драганово. Всички артисти, които се качват на сцената там, са любители. Никой от тях няма академично театрално образование, нито пък е имал амбициите да става професионалист. „Въпреки че съм имал в трупата трима-четирима мъже, които по нищо не отстъпват на колегите от професионалния театър. Но тези хора идват, за да играят, защото душите им го искат, не защото театърът може да осигурява хляба им“, допълва Кирил Ангелов.

Точно преди четвърт век малка делегация от Драганово позвънила на вратата му с предложението той да стане режисьор и ръководител на театралната трупа в читалището. Самият Кирил Ангелов тъкмо бил получил режисьорското си звание от Крикор Азарян и яко го сърбели ръцете да застане от другата страна. И понеже не получил шанс да режисира пиеси в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, където е минала артистичната му кариера, той приел поканата на мига. „И така 25 години, което си е още един човешки живот. За тези 25 сезона през трупата преминаха 100 човека от Драганово, Велико Търново, Лясковец и даже един сърбин. Е, не е сърбин по рождение, просто сега живее там със съпругата си, но когато бяха тук, и двамата – Борис и Боряна Лазарови, участваха в няколко пиеси“, разказва г-н Ангелов.

„Няма прослушване, няма изпити, всеки, който желае, може да дойде и да се пробва като актьор. Когато обаче не се получава, колкото и голямо да е желанието на човека, аз винаги казвам. И когато зная с какви типажи актьори разполагам, избирам поредното заглавие. Играем най-често комедии, защото хората това искат да гледат. Нямат нужда от тежки драматични заглавия в това и без това толкова тежко и драматично време, в което живеем. Но сме изиграли и най-добрите български драматургии“, обяснява Кирил Ангелов. Когато решил, че „Опечалена фамилия“ ще бъде следващото заглавие за трупата, той адаптирал текста и добавил един герой. „Имах нужда от този герой, когото съм нарекъл Градинаря. Тази пиеса е много особена, защото в нея всички герои са отрицателни и аз исках да имам един добър – за баланс. И го измислих да бъде приятел на главния герой, двамата се познават от бойното поле, но от войната се е върнал само Градинаря. Другарят му – главният герой, загива, но присъства в пиесата, като гледа всички останали от един портрет и в края ги наказва с ужасяващия си смях“, обяснява режисьорът. И допълва, че трупата ще участва с това заглавие в два театрални фестивала – в Каварна и Лом.

ДВАМА БИВШИ КМЕТОВЕ НА ДРАГАНОВО, УЧИТЕЛИ, IT СПЕЦИАЛИСТИ, СЧЕТОВОДИТЕЛИ И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ХОРА С РАЗЛИЧНИ ПРОФЕСИИ са участвали в представленията на драматичната трупа. В „Опечалена фамилия“ актьорите са 13. Четирима от тях, които са всъщност две семейства, пътуват от старата столица за всяка репетиция. И четиримата са млади хора и са надеждата на Кирил Ангелов да продължат да играят, дори и когато той вече няма да бъде ръководител на театъра в Драганово. Надеждата му е и в децата на артистите, които са се срещнали в трупата, влюбили са се на сцената, оженили са се, родили са си деца. Някои от актьорите са с Кирил Ангелов от самото начало – вече 25 години.

„Заради тях, заради публиката и заради отношението към мен и към съпругата ми Лиляна, която също работи с мен по създаването на всяко заглавие, ние двамата решихме да завещаем всичко, което имаме, на читалището. За съжаление, така се стече животът ни, че изгубихме единствената си дъщеря преди шест години, а други наследници нямаме“, разказва Кирил Ангелов. Когато преди няколко седмици той се изправил със завещанието пред секретарката на читалището Вася Караатанасова, тя изгубила дар слово от изненада.

Според това завещание семейство Ангелови оставят на Драматичния театър в читалището имущество за около 300 000 лв. Два апартамента, земя и цялата си лична библиотека. „Аз нямах шанс да работя с тези хора в лесни времена. Никога нямахме пари, винаги съобразявам пиесите не само с типажите актьори, а и с възможностите на сцената. А те не са много. Но този, който поеме състава след мен, ще има достатъчно“, категоричен е Кирил Ангелов. Той е определил вече изпълнител на завещанието, без когото не може да бъде похарчена и стотинка. Никакви пари не могат да бъдат изразходвани и без намесата на читалищното настоятелство. Двамата дарители са убедени, че хората в Драганово ще управляват отлично наследството им, което те могат да отдават под наем, за да разполагат със средства. „Искам с тези средства да направят ремонт на сцената, да оборудват гримьорните, да купят осветление, да обновят гардероба… От тези средства ще бъде давана и ежегодна награда за спектакъл по време на театралния фестивал, който се провежда в Драганово. И тази награда ще е на наше име и ще е равна на една минимална работна заплата“, уточнява Кирил Ангелов.

След това признава, че двамата със съпругата му са мислили над това завещание около година. И когато взели окончателното решение, те събрали цялото си налично имущество, включително и земите на фамилията на Кирил Ангелов в Дъскот. „Тази земя я имаме още от годините след Освобождението. Дядо ми Величко и неговият брат Петър, които са се били в четата на Бачо Киро, после и на Шипка и са оцелели, са я купили. Когато усетил какво ще се случи с национализацията, баща ми подарил земята на училището в Дъскот. След 1989 г. тя отново стана фамилна собственост и сега дойде ред ние с Лили да я завещаем“, разказва Кирил Ангелов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *