697 четения

Багери и фадроми в Янтра, за да оформят коритото й срещу наводнения

Край Пушево и Самоводене има острови от по 800 кв. метра, от които тръгват разливи и наводнения

 

ПО НАРЕЖДАНЕ НА КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ ЗАПОЧНА ПОЧИСТВАНЕТО НА КОРИТОТО НА ЯНТРА НА НАЙ-ВЪЗЛОВИТЕ ТОЧКИ, които са затлачени с наноси и от тях са се образували огромни острови, а при пълноводие стават опустошителни наводнения. Фадроми и багери на фирма „Надежда ВТ“ изгребват наносите в района на Пушево и Самоводене. На тези места има острови от по 40 на 20 метра и даже са се оформили горички.

Извършва се премахване на наносни образувания и растителност край мостови съоръжения в двете населени места. Специализираната техника работи както в речното легло, така и по бреговите ивици. Почистват се и местата, където са поставени електронните известителни системи, които отчитат нивото на реката.

В КРАЯ НА МИНАЛАТА ГОДИНА СТАРТИРА И ГОЛЯМОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ЯНТРА В ЧЕРТИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За целта държавата осигури близо милион, които се усвояват поетапно за различните участъци. Средствата са осигурени по настояване на търновското кметство заради системните наводнения, особено в старата част, където нуждата от повишаване на проводимостта бе и най-голяма.

Именно в участъка край гара Трапезица реката приижда и от затлаченото корито нивото се вдига бързо, след което водата се връща назад в посока църквата „Св. 40 мъченици“ и кв. „Асенов“. В пикови моменти нивото на реката надхвърля шест метра.

Община Велико Търново е разработила и цялостен проект за подобряване на проводимостта на коритото на Янтра и почистване на над 1 км от бреговата ивица, който чака финансиране от Комисията за бедствия и аварии. Разработката предвижда да бъде обхванат целият район от Каменния мост в кв. „Асенов“ до бившата фабрика „Васил Мавриков“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!