18 четения

Допълнителни показатели оставиха без медал състезател на „Етър“ на държавното първенство

Отлично представяне на Държавните първенства по шахмат записа младата надежда на ШК „Етър“ Никола Великов. Те се проведоха в Асеновград от 20 до 26 юли при специални мерки.

На класически шахмат (90 минути + 30 секунди на ход) Великов раздели второ – седмо място с 5 точки от 7 възможни и е четвърти. Допълнителните показатели с малко не му достигнаха за медал. Участваха 38 състезатели в една изключително конкурентна група. Никола постигна четири победи, две ремита и загуби само от шампиона Симеон Тодев в тази възраст. В последните два кръга Великов ремизира с по-опитните Мартин Димитров от Варна и Владимир Кононенко от „Славия“ (София), които го изпревариха по показатели в крайното класиране. Никола Великов продължи успешното си представяне и на бързите контроли. Той е пети на Държавното първенство по блиц до 12 години, като раздели трето – пето място отново с 5 точки от 7 кръга. Никола бе 13 номер в стартовия списък сред 34 състезатели. Блицът се игра на контрола 3 минути + 2 секунди на ход. Победата на Великов в последния кръг срещу N 2 Светлин Иванов му донесе отново място сред най-добрите в тази възраст в България. Той бе в борбата за медалите и на трите контроли (класически, ускорен шах и блиц) и съвсем малко не му достигна. На ускорен шах (20 минути + 5 секунди) загуби решителната партия за сребърния медал от Кононенко и това го прати чак на 9-о място с 4,5 точки от 7 кръга.

„Комплексното представяне на Никола е отлично. Разбира се, когато си на крачка от медалите, има и леко горчив вкус, но той направи всичко по силите си и доказа, че е боец. Конкуренцията при момчетата винаги е жестока и трябват много усилия, воля и малко шанс. Но бъдещето е пред него.

Много успешно се представиха и други мои ученици, които са състезатели на ШК „Елит“ (София). Дългогодишната ни съвместна работа с тяхната председателка и треньорка Венета Петкова (също моя бивша състезателка) продължава да дава резултати.

Никола Кънeв стана двукратен държавен шампион до 14 години на класически шахмат и на блиц. Той завърши с 6 точки от 7 на класическия шах – 5 победи и две ремита. На блиц постигна също 6 от 7. На рапид раздели трето – четвърто място с 5 точки. В същата възраст Иван Христов е пети на класически шах с 4,5 точки. Същото класиране записа на блиц. Кристиян Рангелов дели второ – седмо място с 5 точки на класически шах при 12-годишните“, разказа Светла Йорданова, треньор на ШК „Етър“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!