Гурбетчии вдигнаха първата от четвърт век насам сватба в Царски извор

Коста и Христина Маринови бяха венчани от кмета на селото и предизвикаха фурор сред множество трибагреници

 

ВСИЧКИ ЖИВУЩИ В ЦАРСКИ ИЗВОР БЯХА ЧАСТ ОТ ПЪРВАТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ СВАТБА, СЪСТОЯЛА СЕ В СТРАЖИШКОТО СЕЛО. Местните хора станаха съпричастни с щастието на младоженците Коста и Христина Маринови, които си изкарват прехраната с работа в Нидерландия. Венчавката не била планирана и затова се наложило подготовката й да стане експедитивно – само за една седмица. Събитието обаче провокирало огромен ентусиазъм сред населението и истинско въодушевление, тъй като били спазени всички стари родни ритуали по бракосъчетаване.

Коста и Христина са родом от Царски извор, но преди 15 години заминали да си търсят късмета в Нидерландия. Установили се в Амстердам, където той успял да създаде своя фирма за строителство и бояджийски услуги, а любимата му започнала работа в компания за почистване. Младоженците имат две дъщери и унесени от натовареното ежедневие и покрай грижите за децата, така и не успели да намерят време за узаконяване на връзката си.

Винаги, когато се прибирали към родното място, се сещали за неизпълнената си мисия по бракосъчетание, но все нещо ги спирало да положат подписи. Това лято обаче пречки нямало и най-накрая успели да се врекат официално във вечна вярност. Голямото събитие било на 22 юли.

„БЕШЕ МНОГО ИНТЕРЕСНА ЦЯЛАТА ПОДГОТОВКА, ЗАЩОТО ДЪЩЕРИТЕ НИ ВЗЕХА ДЕЙНО УЧАСТИЕ – те избраха булчинската рокля, капелата, която носих, и въобще целия ретростил на сватбата. Бяхме трогнати от това, че всеки в селото помогна с каквото може за нашето тържество. Дори продавачката в хранителния магазин даде всичко от себе си, за да осигури нужното за празненството“, сподели Христина.

Новият кмет на Царски извор Николай Колев извършил бракосъчетанието в сградата на кметството. За повода помещението, в което разменили халки, било специално украсено с цветя, балони, конфети и дори огнени фойерверки.

Преди да се стигне до официалната част обаче, цялото шествие било поведено от момче с петел и байрак. Под съпровода на Златаришката духова музика били взети кумовете и булката, а на мегдана на селото се извило голямо хоро. НАВСЯКЪДЕ БИЛИ ЗАКАЧЕНИ ЗНАМЕНА С БЪЛГАРСКИЯ ТРИБАГРЕНИК, а събитието предизвикало сълзи от умиление в очите на по-възрастните местни.

Празникът продължил с градинско парти в къщата на кумовете – Марияна Бончева и Димитър Асенов. Те също живеят и работят в Нидерландия. На тях се спрели младоженците за кумове още преди 15 години, но тъй като избраниците им били по онова време в Португалия, отложили за първи път венчавката.

„Радостни сме от това, че най-накрая си казаха официално „да“. Желаем им огромно щастие. Вярно е, че сватбата се забави с годините, но пък сега вече са сигурни, че са един за друг“, коментира Марияна.

Младоженците използвали прибирането у нас и за почивка на родното Черноморие. Планират да се върнат в Нидерландия в края на тази седмица.

„Нашето село е прекрасно и си остава в сърцата на своите деца, дори когато са на другия край на Европа. Помагат ми много, въпреки че се връщат тук само за празници. Моята цел е Царски извор да заприлича на холандските села“, споделя амбициите си кметът Колев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *