Пролетното почистване гори повече калории от бягането в маратон, установиха американски учени.

Хората обикновено горят до 3655 калории годишно с чистенето и привеждането в ред на дома си преди настъпването на лятото. Тези калории се равняват на 30 големи чаши бяло вино или 20 шоколадови еклера, а изгорените калории са малко повече, отколкото при маратонско бягане.

През целия живот пролетното почистване изгаря общо 250 000 калории, равняващи се на 783 сандвича с бекон. Изследването било осъществено с група собственици на къщи, които били помолени да следят времето, прекарано в пролетно почистване и в изпълнение на задачите.

Някои от популярните задачи включвали бърсането на прах и минаването с прахосмукачка, изпразването и почистването на шкафове, търкането на подове, чистенето на прозорци и преместването на мебели. Чистенето на шкафовете изгаря най-много калории, като участниците отделили средно четири часа за изпълнението само на тази задача, разделяйки се с 952 калории. Това включвало изпразване, почистване и подреждане отново на шкафовете.

Бърсането на прах е най-леката задача, като при него се изгарят само 170 калории на час. Участниците отделили два часа за изпълнението на тази задача. Пролетното почистване отнема средно 16 часа и 20 минути, разпределени в четири дни. С изгорените 3655 калории то далеч изпреварва маратонското бягане, при което обичайно се изгарят между 2500 и 3500 калории в зависимост от височината, теглото и телосложението на бегача.

Експериментът показал още, че при чистенето с прахосмукачка за един час се изгарят 238 калории, търкането на пода, което също отнема един час, гори 258 калории, обръщането на дюшеците и оправянето на леглото – 136 калории, преместването на тежки мебели – 476 калории, чистенето на прозорците – 612 калории, чистенето на външни врати – 204 калории, а цялостното почистване на баните – 258 калории.

„Домакинската работа е прекрасен начин да правим упражнения, а това, че знаем колко калории сме изгорили, я превръща в по-малко досадно задължение. В крайна сметка, освен, че ще имаме прекрасна чиста къща, ще бъдем тонизирани и в много по-добра форма“, заяви говорител на сайта PromotionalCodes.org.uk, който осъществил изследването.