Водещи новиниКултураНовиниСъдби

Десислава Стамова събра стихове за любовта и болката в дебютната си книга „Пътят на едно сърце“

СТИХОВЕ ЗА БОЛКАТА, ЛЮБОВТА И ОСЪЗНАВАНЕТО СЛЕД ТОВА Е СЪБРАЛА В ПЪРВАТА СИ СТИХОСБИРКА „ПЪТЯТ НА ЕДНО СЪРЦЕ“ ДЕСИСЛАВА СТАМОВА. Деси е възпитаник на Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново и вече е второкурсник в Американския колеж в Благоевград, където учи „Политически науки и бизнес администрация“.

„Пиша от няколко години и досега винаги пишех поезията си на английски език. Но преди две години изгубих дядо и когато се сбогувахме, му дадох дума, че ще издам стихосбирка и стиховете в нея ще бъдат на български език. Така че тази книга е в негова чест и памет“, разказва Деси. И признава, че конкретната причина за „Пътят на едно сърце“ е краят на голямата й любов. „Всъщност тази голяма любов, защото съм убедена, че животът ще ми предложи още много големи любови, приятелства, срещи и раздели. Но бях толкова тъжна след раздялата, че за да се излекувам, започнах да пиша. А и реших, че така ще мога да му кажа всичко и да му го кажа красиво“, усмихва се Деси.

За да провери дали е на прав път, тя си направила блог и започнала да качва там стиховете си. В началото отзивите били малко, четенията – също, но тъкмо когато тя изгубила вяра, че поезията й е добра, започнала да получава писмо след писмо. „Момичета, които не познавам, от цялата страна ми пишеха, че и те са преживели такава любов, след нея раздяла. Казваха ми, че съм успяла да изразя техните чувства с думи и по начин, по който те не са могли да го направят. Вдъхновиха ме и реших да предприема следващата стъпка. Създадох акаунт специално за тази бъдеща книга в Инстаграм. Пак там, когато се насъбраха текстове, попитах последователите и приятелите си дали мога да събера стиховете в книга. Отговорите „да“ бяха 100%, никой не каза: „Момиче, не се занимавай с глупости“, разказва Деси. Така се появила „Пътят на едно сърце“.

Обаче точно когато вече било време за среща с издателите, коронавирусът затворил страната и забавил живота. Това позволило на авторката да усъвършенства текстовете си и да открие най-подходящото за книгата си издателство – „ЕМ ПРИНТ“.

НЕЙНАТА ПРИЯТЕЛКА ХРИСТИЯНА РУСАНОВА ИЗРАБОТИЛА КОРИЦАТА НА СТИХОСБИРКАТА. За да направят красива и уникална корица, двете момичета решили, че ще бъде снимка, а не картинка, взета от интернет. „Исках на снимката да има много природа, а не просто аз в празното пространство. И първо търсихме място по Янтра, да нагазя във водата и да стане красива снимка. Не си харесахме такова място, затова отидохме на Хотнишкия водопад и там постигнахме тази мистика, която търсихме в снимката“, обяснява авторката на книгата. И уточнява, че това е само втората корица, която Християна прави, и тя пак е за книга на възпитаник на Американския колеж.

Деси продава своята първа книга в интернет. Можете да се свържете с нея и във Фейсбук, и в Инстаграм, да я намерите и в блог пространството в мрежата. Деси обещава, че всяка книга, която тя ще изпрати, ще бъде с лично послание.

Междувременно г-ца Стамова продължава образованието си в Американския колеж, а от януари следващата година ще бъде първокурсник в Аграрния университет в Пловдив, където ще учи специалността „Растителна защита“. „Пандемията ме принуди да се прибера във Велико Търново при нашите. Но така се оказах много близо до бизнеса им, а те се занимават със земеделие – отглеждат житни култури. Колкото повече им помагах, толкова по-интересно ми ставаше и реших да се запиша в Аграрния университет. Може би някой ден аз ще поема бизнеса, знам ли“, казва Деси, която вече обмисля и бъдещата си магистратура. А тя най-вероятно ще бъде свързана с международното право, но с икономическа насоченост.

Въпреки натоварената си програма Деси не спира да се занимава с изкуство. Тя обича фотографията и вече дори е имала своята първа фотографска изложба в залите на Велико Търново „Рафаел Михайлов“. Като ученичка Деси разработи и представи фотографския си проект „Кръстопът“. Той беше част от цялостната й оценка по „Визуални изкуства“, предмет, който си беше избрала като един от предметите в Международната програма на Американския колеж.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Християна РУСАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *