Феновете на отбори от Втора лига поискаха да се върнат на стадионите, защитават позицията си в четири точки

Привърженици на отбори, участници във футболното първенство на Втора лига, сред които и тези на „Локомотив“ (Г. Оряховица), се обединиха с искане мачовете на любимите им отбори да бъдат с публика на стадионите. Разпространената позиция е от името на феновете още на „Добруджа” (Добрич), „Дунав” (Русе), „Локомотив” (София), „Миньор” (Перник), „Нефтохимик” (Бургас), „Пирин” (Благоевград), ОФК „Созопол” и „Янтра” (Габрово). В нея те изтъкват четири точки в подкрепа на своето желание, като считат решението да няма публика на мачовете за „за грешно и несправедливо спрямо Второто ниво на професионалния футбол у нас“.

„1. Дискотеки, ресторанти и други подобни заведения (на открито, но и в ЗАКРИТИ помещения) работят с пълна сила, някои с пълен капацитет и без нужното спазване на дистанция между посетителите. Стадионите са обекти на открито и са достатъчно широки, за да се допускат зрители при определен пропускателен режим.

2. В състава на Втора лига има представители на много областни и общински центрове. Част от отборите се завръщат на футболната карта след кратък или дълъг период в аматьорските дивизии. Управляващите футбола у нас доста често твърдят, че футболът е за привържениците. Не заслужават ли хората да гледат на живо своите клубове?

3. Намираме се и в условията на икономическа криза – вече спомената в началото на нашата позиция. Професионалните клубове във втория ни ешелон разчитат на приходите от билети/абонаментни карти, за да покриват текущите си разходи – когато публиката отсъства, не се реализират продажби на билети. Без значение от числеността на публиката, това са свежи пари в касите на клубовете, на които в момента не може да се разчита.

4. Заговаряйки за приходи, стигаме и до тези, свързани с прякото излъчване на мачовете в ефира на каналите на „Нова Броудкастинг Груп”. Практиката показва, че всеки кръг един мач от ВПЛ бива излъчен пряко в национален ефир, от останалите се излъчват кратки репортажи. Докато Ефбет Лига е със седем от седем мача излъчени всеки кръг. На фона на тази разлика можем само да предполагаме каква е разликата в сумите, които се разделят между клубовете в двете професионални лиги. По този начин привържениците са лишени и от тази възможност да следят играта и развитието на своите клубове. Считаме, че така интересът към Втора лига ще намалява, а това може само да навреди на отборите.

Призоваваме БФС и/или отговорните държавни органи да преразгледат решението си и да позволят на футболните привърженици у нас да посещават футболните мачове от сезон 2020/21!“, пишат в позицията си феновете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *