36 четения

Фонд „Социална закрила“ финансира проект за оборудване на ЦНСТ в Габрово

Фонд „Социална закрила“ ще отпусне на Община Габрово 27 603 лв. за закупуване на оборудване в центровете от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Двете социални услуги се намират в кварталите „Борово“ и „Трендафил“.

Договорът по проекта беше подписан вчера в Министерството на труда и социалната политика от зам.-кмета Нела Рачевиц и изпълнителния директор на Фонда Марина Сарадинова.

Срокът за изпълнение е до 30 ноември 2020 г. Общината ще дофинансира дейностите с 3 067 лв. Предстои да бъде проведена процедура за избор на изпълнител по проекта.

Идеята е да се подмени амортизираното оборудване в двата центъра. Потребителите се нуждаят от специфични уреди за рехабилитация и подпомагане на техните нужди.

Предвидено е да бъдат закупени терапевтични столове, вертикализатори, басейни за психомоторика, модули за подобряване на двигателната активност, кухненско обзавеждане, дюшеци и други специализирани технически средства.

Към момента в двете къщи са настанени общо 19 момичета и момчета, за които се грижи персонал от 29 специалисти. Услугата е 24-часова с общ капацитет от 28 места. Обхванати са деца и младежи на възраст от 7 до 35 години с физически и умствени увреждания.

Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) са изградени по европейски проект през 2013 г., а услугата стартира от 2014 г. Финансират се като делегирана държавна дейност и чрез местните приходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!