447 четения

Художник превърна читалищна стена в стенопис с най-важните сгради във Велчево

Деян Йорданов е нарисувал осем картини само за два дни, от скромност дори не иска да се подпише

 

ХУДОЖНИК С КОРЕН ОТ ВЕЛЧЕВО ПРЕВЪРНА САМО ЗА ДВА ДНИ СТЕНА В САЛОНА НА МЕСТНОТО ЧИТАЛИЩЕ В СТЕНОПИС, който вече е готов. Платното е 24 кв. метра и на него са увековечени най-важните обществени сгради в селото. Те са нарисувани върху осем картини с акварел, разказа вчера Деян Йорданов. От скромност и защото е на ползу роду 59-годишният творец не иска дори да остави подписа си под стенописа. Това вероятно обаче ще се промени, с усмивка обяснява кметският наместник на Велчево Мустан Юсменов. И добавя, че художникът има да пише още 21 имена на първите хора в селото от 1890 г. насам, от когато селището носи името на Велчо Джамджията.

„Деян е много скромен човек, не искаше дори да го черпя с храна, всички материали и бои си купи сам. Но трябва да остави следа и ще се подпише под стенописа. Иначе тази хрумка за стената ми беше отдавна в главата, редом с още доста други идеи, които реализираме тук. Искам обаче да припомня, че всичко е дело на нашето сдружение „Св. Георги”, което е от 2006 г., и аз съм негов председател”, обяснява Юсменов. Той замисля също и нещо като официално откриване на стенописа, но пречка за сбирката е пандемията. Ако за тези рисунки трябваше да се плаща, стената би струвала най-малко 4000 лева, пресмята още селският управник.

Стената е нарисувана за два дни и вече е готова.

ЦЪРКВАТА, ЧИТАЛИЩЕТО, КМЕТСТВОТО, ПАРКЪТ, ЕДНА ОТ НАЙ-ГИЗДАВИТЕ КЪЩИ В СЕЛОТО, училището са сградите, които са нарисувани върху стената с размери осем на три метра. Деян Йорданов ги е направил асиметрично. „Първо за половин ден обиколих набелязаните сгради в селото и направих акварелни скици. После ги прехвърлих върху стената в по-голям мащаб, защото иначе, да се качвам по стълбите, се оказа доста трудно. Получи се добре и не искам никакви пари, в това село са родителите ми сега, а и аз доста често съм си тук”, споделя Деян Йорданов.

ВСЪЩНОСТ ЦЯЛ ЖИВОТ ТОЙ СЕ ЗАНИМАВА С РЕСТАВРАЦИЯ. Завършил е химия и започнал работа в групата по реставрация към НИПК. След това тя се разпаднала, но той вече имал петгодишен стаж и така станал и художник. Вече над 30 години работи на повикване и стенописва механи, стари къщи и какво ли още не. Повечето негови творби обаче могат да се видят в Русе, където всъщност е роден и живял до съвсем скоро, когато родителите му решават да се завърнат във Велчево. Те са сред най-големите дарители на книги в местното читалище. Художникът реставратор казва още, че има много интересни заведения с кораби – половината рисувани, другата част като макети, които излизат от стените.

„Май за пръв път обаче стенописвам стена в читалищна сграда или поне нямам спомен досега да съм правил нещо подобно. За някои може да изглежда трудно, но аз съм свикнал, защото цял живот рисувам. Тепърва ще правя и рисунки на светци в ритуалната зала на гробището във Велчево, пак по идея на кмета. Миналата година нарисувах св. Георги, но сега ще има и други”, обяснява още художникът.

Деян Йорданов замисля и друго – той си е купил помещение на Самоводската чаршия и ще отваря галерия-ателие, което сега ремонтира. Идеята му е да предлага реплики на антики, икони, каквито също прави от години – ръчна изработка и със сребърен или златен обков. Галерията обаче ще бъде отворена най-вероятно идната пролет, пресмята самобитният творец.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *