Как да се справяме по-лесно с разочарованията в интимната връзка

Често разочарованията в брака или партньорството нараняват особено жестоко, защото доверието и близостта ни правят уязвими. Въпреки това както дребните, така и по-големите разочарования са неизбежни във всекидневието. Това обаче не означава непременно, че трябва да се сложи край на връзката. Предлагаме ви няколко съвета как да понасяте по-лесно такива разочарования.

Ако грешката на партньора по принцип е извинима, прошката може да даде нов шанс на връзката и да я обогати в положителен смисъл. В края на краищата всички грешим, включително и най-вече в рамките на партньорството. Тук трябва непременно да се вземе под внимание искреното и честно извинение на партньора, който е съгрешил.

Съвет:  когато прощавате, е много важно да не изневерявате на себе си и да не пренебрегвате собствените си потребности. Да прощавате не значи да забравяте или премълчавате неща, които намирате за нередни.  Чрез прошката давате шанс преди всичко на себе си да се освободите от тежко душевно бреме. Споделяйки вината на другия, двамата партньори израстват заедно във връзката си.

Дистанцията помага

Ако сте преживели голямо разочарование, дистанцията може да ви помогне да го превъзмогнете.  Така ще се успокоите емоционално, ще съберете мислите си и ще премислите нещата на спокойствие. Чрез разстоянието даваме шанс на самите себе си да погледнем по-обективно на разочарованието и да решим как ще се държим занапред с прегрешилия партньор.

Съвет: при тежки разочарования като например изневяра дистанцията ни помага да разберем и дали можем да живеем и без разочаровалия ни партньор.

Комуникация

Комуникацията е алфата и омегата на всяка връзка и най-вече на партньорството. Връзката ви ще процъфти само ако споделяте открито и честно чувствата, разочарованията, очакванията, желанията и надеждите си. Мълчанието може да се окаже пагубно, защото така чувството за вина на единия и разочарованието на другия партньор остават неизказани и има опасност трайно да се „загнездят“. Тъкмо при разочарованията откритата комуникация е особено важна, за да се изяснят възможните причини.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *