160 четения

Представят официално новия център по медиация

Представят официално днес от 13 ч. в хотел „Премиер“ новия център по медиация във Велико Търново, който вече е ситуиран във фоайето на Съдебната палата в града. На сбирката днес ще бъде проведено първото от поредица публични събития за популяризиране на културата за разрешаване на спорове по доброволен начин. Мероприятието е по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по Оперативна програма „Добро управление“, реализиран от Министерството на правосъдието в партньорство с Висшия съдебен съвет. Центрове по проекта, освен във В. Търново и Варна, ще има от есента във Враца, Добрич, Пловдив и Сливен.

Организатор на публичното събитие е Сдружение „Център за разрешаване на спорове“, което ще разясни ползите от медиацията за гражданите, бизнеса и съда; ще представи успешни модели на работещи центрове по медиация и Централизираният електронен портал за медиация на Министерството на правосъдието. Предвидени са дискусии с участие на съдии, адвокати, медиатори и представители на местните общности.

Основната цел на проекта е намаляване на натовареността на магистратите чрез промяна на нормативната уредба и използване на алтернативни форми за разрешаване на спорове, включително въвеждане на електронно правосъдие. Очаква се увеличаването на броя на извънсъдебно решените спорове чрез медиация да доведе до намаляване на броя на заведените съдебни дела и съответно да облекчи работата на съдилищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!