ТЪЖНО: За 22 г. само двама са влезли в музея на Леон Филипов

Забравен ли е човекът, който дарил цялото си богатство на Велико Търново, включително Констанцалиевата къща в Арбанаси?

 

ЗА 22 ГОДИНИ САМО ДВАМА ДУШИ СА ПОИСКАЛИ ДА ВЛЯЗАТ В КЪЩАТА НА ЛЕОН ФИЛИПОВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Единият посетител е регистриран преди няколко лета и е музеолог, вторият е общинският съветник от групата на „Демократична България“ Калоян Янков. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на Общинския съвет в старата столица, когато именно Калоян Янков предизвика дискусия за къщата на един от най-прочутите и заслужили търновци, направил гипсови макети на средновековните търновски църкви и къщи, голяма част от които вече не съществуват, защото са разрушени. По предложение на Леон Филипов през 1908 г. е изработен списък на историческите и архитектурните паметници в Търново с цел да бъдат запазени и проучени. След земетресението през 1913 г. разрушените средновековни църкви „Св. Петър и Павел” и „Св. 40 мъченици” са реставрирани под негово ръководство. По негов проект е изработена оградата на Военното училище, която в момента е в окаяно състояние, а също така и входът към Военното училище, или по-известен днес като „Арката”, се казва в питането на адвокат Янков, който припомня, че именно Леон Филипов купува и реставрира Констанцалиевата къща в Арбанаси.

Съветникът поиска да разбере защо къщата на бележития търновец не работи и има ли Общината планове да я отвори отново като музей. Общинският съветник попита кмета Даниел Панов защо Общината не е взела мерки за ремонтиране и поддържане на къщата музей и особено на пристройката към нея, където се е намирало ателието на Леон Филипов, която е в много лошо състояние? Защо Общината не е взела мерки за запазване, реставриране и възстановяване на оградата на Военното училище и защо ще бъде съборена една от емблематичните сгради на града, неразривно свързана с неговата история, и изработена по проект на Леон Филипов – основната сграда на 18-и Етърски полк, сега Старото военно училище?

СЪС СТАТУТ НА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ Е КЪЩАТА НА ЛЕОН ФИЛИПОВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Актът е от 1977 г. и е издаден, защото няма наследници, а не по волята на дарителя. А музеят стопанисва къщата от 1991 г. и ползва помещенията й за фондохранилища.

14 години е била действаща експозицията в къщата на Леон Филипов в периода 1984 – 1998 г. Тогава в реставрираната за целта работилница и в една от стаите на първия етаж са били подредени 140 от близо 700 материали и документи, намерени след смъртта на Леон Филипов, обяснява директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов и уточнява, че експозицията е била направена след критична статия в тогавашния вестник „Народна младеж“. Но помещението е било изключително неподходящо, ремонтът е бил калпав и експозицията е закрита, защото е имало реална опасност наследството на Леон Филипов да бъде унищожено от влагата. „Сградата няма статут на индивидуална недвижима културна ценност. Експозицията не е била регистрирана според изискванията на тогава действащия Закон за музеите и паметниците на културата и съответно не е притежавала статут на къща музей. Не е регистрирана като такава и по действащия от 2009 г. Закон за културното наследство. Поради тази причина не фигурира в официалният сайт на музея като обект за посещение“, допълва още г-н Църов.

През 1985 г., когато е изграден музей „Възраждане и Учредително събрание“, най-интересните експонати са преместени там и сега могат да се видят макетите на Леон Филипов, които представят възрожденската архитектура в града и региона. Според д-р Църов, така подредената експозиция удовлетворява интереса на туристите и поради това е решено експозицията в къщата на Леон Филипов да бъде закрита. В момента стаите са преустроени като фондохранилища и това не влиза в конфликт с дарителската воля, тъй като такава не съществува.

„За последните 22 г. само двама души са проявили интерес да влязат в къщата – една дама музеолог и общинският съветник Калоян Янков. Затова няма обстоятелства, които да налагат възстановяване на експозицията там“, категоричен е Иван Църов.

БИВШИТЕ КАЗАРМИ НА 18-И ЕТЪРСКИ И 20-И ДОБРУДЖАНСКИ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПОЛКОВЕ, ИЗВЕСТНИ КАТО К-2 И К-3 НА СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, нямат статут на недвижими културни ценности. Те са построени през 1888 г. по типов проект на Министерството на войната и няма как да са проектирани от родения през 1880 г. Леон Филипов. Той е проектирал само сградата на кухненския блок, построена в началото на ХХ в. Намирала се е на мястото на бившия Партиен дом – сега Областна управа и НАП. Разрушена е през 1975 г. при започването на строежа на новата сграда, обяснява в отговора си към общинския съветник кметът инж. Даниел Панов.

Не е културна ценност и оградата, но въпреки това част от свалените от нея пана са запазени и са прибрани на склад в сградата на университета. „Нямаме намерение да разрушаваме оградата. Напротив, имаме планове с Регионалния исторически музей за нея“, категоричен беше инж. Панов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “ТЪЖНО: За 22 г. само двама са влезли в музея на Леон Филипов

  • 04.08.2020 в 9:39
    Permalink

    Кога,г-н.Панов ще имаме нов градски център и кога ще бъдат направени нови настилки на всички входно изходни пътища във В.Търново и кота всички основни улици в града?Единствения град с ужасна пътна инфраструктура в региона.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *