91 четения

В детска градина „Соня“ изграждат четири лаборатории за малки откриватели

ЧЕТИРИ ЛАБОРАТОРИИ ЗА ДЕТСКИ ОТКРИТИЯ ИЗГРАЖДАТ В ДЕТСКА ГРАДИНА „СОНЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Идеята е лабораториите да заработят в началото на учебната година и в тях децата да се учат да бъдат новатори. За целта екипът на детската градина е кандидатствал в модула „Иновативни детски градини“ на националната програма на Министерството на образованието и науката „Успяваме заедно“. Финансирането е в размер на 3500 лв.

„С тези средства ще изградим четири лаборатории и ще закупим материали за тях, с които децата да правят експерименти, да се учат да работят в екип, да се забавляват, да решават проблеми и да общуват помежду си. В едната лаборатория децата ще засаждат цветя, в другата ще се занимават с кулинария, в третата ще създават произведения на изкуството от отпадъчни материали, в четвъртата темата ще бъде човешкото тяло“, обяснява директорът Жаклин Павлова. След това уточнява, че в проекта ще участват всички деца, без най-малките, за които първата година обикновено е времето за адаптация.

Малчуганите от II А група „Пчелица“ ще имат лаборатория „Моите открития“. Лабораторията на II Б група „Мечо Пух“ е наречена „Кулинари – откриватели“. „Моето тяло – къщичка на две крачета“ е темата, по която ще работят децата от трета група „Мики Маус“, а най-големите – децата от четвърта група „Делфин“, ще се занимават в лаборатория, наречена „Малкият изследовател“.

„В момента с колегите подготвяме авторска методика – указания за учителите за преподаване на „Детски открития“, защото имаме намерение да продължим да работим по тази иновативна програма и след като проектът приключи. Освен това не сме се отказали от идеята да изградим специален кабинет, който да бъде постоянна лаборатория, и в нея децата от всички групи да провеждат експерименталните си занимания. Имаме такива помещения, които не използваме и са подходящи, но са ни нужни между 8 и 10 000 лв. за ремонт. Затова ще търсим съдействие от Общината“, коментира още Жаклин Павлова.

Междувременно тя и нейните колеги вече са приключили изработването на интерактивните занимания на площадките за игра. „Там, където играят най-големите, сме направили игри, които да помогнат на бъдещите първокласници да научат буквите и да направят първи стъпки в математиката. За малките има лабиринти и игри с животинки“, уточнява г-жа Павлова.

Следващата седмица ще бъде готова и площадката за безопасност на движението по пътищата. На нея ще има разчертана маркировка, пешеходна пътека, светофар, пътни знаци. Освен това детската градина разполага с няколко велосипеда, така че децата ще се учат, освен да бъдат дисциплинирани пешеходци, и да карат колело безопасно.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *