2325 четения

Абитуриент спортист без съпътстващи заболявания загуби битката с COVID-19

Починалото момче е най-младата жертва на коронавируса в България

 

19-ГОДИШНО МОМЧЕ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ПОЧИНА СЛЕД БОЛЕДУВАНЕ ОТ КОРОНАВИРУС. Младежът загуби битката с COVID-19 в петък сутринта въпреки усилията на лекарите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ да го спасят. Медиците опитали да стабилизират състоянието му по всевъзможни начини, включително и чрез преливане на кръвна плазма от друг инфектиран пациент, който успял да пребори заболяването. Организмът на момчето обаче не издържал, тъй като в резултат на коронавируса развил двустранна бронхопневмония и остра дихателна недостатъчност.

Младежът е един от заболелите абитуриенти от Велико Търново, които преминаха по червения килим пред крепостта „Царевец”. Той е възпитаник на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, а балът му бил на 28 юни – ден след този на випускниците от Американския колеж „Аркус“, за който бе обявен, че е огнище на COVID-19.

На 7 юли момчето вдигнало температура, а на 11 юли било диагностицирано с PCR тест. Три дни след това се влошило и го приели в специализираното отделение за лечение на коронавирус в търновската болница. След седмица станало ясно, че терапията не дава резултат и кислородът в кръвта му драстично пада. Преместили го в реанимация, където започнала голямата битка за спасяването му.

Кметът на Велико Търново инж. д-р Даниел Панов потърсил съдействие от страна на светила в медицината от София, които консултирали лекарите в МОБАЛ. Приложени са всички методи, които науката до момента е посочила като ефективни, включително и преливане на кръвна плазма от излекуван пациент, съдържаща антитела срещу COVID-19.

Опитите на лекарите в реанимацията да го спасят продължили 10 дни.

В ЧЕТВЪРТЪК СЕ НАЛОЖИЛО ДА БЪДЕ ИНТУБИРАН, А В ПЕТЪК В 6:20 ЧАСА ИЗДЪХНАЛ.

По думите на директора на МОБАЛ д-р Стефан Филев абитуриентът вероятно се е заразил сред приятелите си на бала или в дискотека. Болничният шеф предположи, че инфектирането може да е станало в нощно заведение, тъй като 19-годишното момче в свободното си време е работило като DJ.

„Младежът си отиде. Това е огромна трагедия – важно ли е къде се е заразил?! При нас го докараха в тежко състояние. Положихме всички усилия, за да го спасим. Дайте идея как да убедя младите хора, че спазването на дистанция, ограничението на контактите и носенето на маски не са ограничения на правата, а спасение от вируса?“, коментира той.

СЕМЕЙСТВОТО НА АБИТУРИЕНТА ОБАЧЕ КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛЯ ВЕРСИЯТА, ЧЕ СЕ Е ЗАРАЗИЛ В ДИСКОТЕКА. Родителите му подчертават, че той не е „гастролирал“ по нощните заведения, а от месеци не е пускал музика в клубове.

Момчето е било прието да учи във Висшия институт по архитектура и строителство в София, където само отишло да се запише, след като излезли класиранията. До там пътувало с автобус, пълен с много хора, някои от които, според близките, болни от коронавирус.

В неделя роднини, приятели, съученици и познати изпратиха младежа в последния му земен път.

19-годишното момче е най-младата жертва на коронавируса у нас. Той е шестият починал от COVID-19 в областта, като останалите, които загубиха битката със заболяването, са на възраст над 50 години.

Междувременно през изминалите три дни бяха установени още петима носители на заразата в региона. С тях общият брой на инфектираните в областта става 242. От тях близо две трети вече са излекувани.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!