188 четения

В Павликени вече дават между 250 и 400 лв. за новородени в общината деца

Поне средно образование за родителите и адресна регистрация минимум три години гарантират еднократната помощ

 

ШЕСТ СЕМЕЙСТВА СА ОДОБРЕНИ И ЩЕ ПОЛУЧАТ ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА НОВОРОДЕНИ ДЕЦА В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ, информираха от кметството. От тази година е в сила Наредбата за реда и условията за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта в община Павликени. Според нея за първо дете ще се отпускат 250 лв., за второ – 400 лв., а за трето – 300 лв. Правото на еднократна помощ възниква за деца, родени или осиновени след 1 януари 2020 г.

До момента документи са подали 14 родители. Те са разгледани от комисия за съответствие с критериите за предоставяне на помощта. Право да получат финансовия стимул имат родителите или осиновителите на всяко живородено дете до трето поред или осиновено, независимо от доходите им. Новороденото дете трябва да е с постоянен и настоящ адрес на територията на общината, както и поне на един от родителите не по-малко от три години. Родителите трябва да имат и завършено средно образование, да са навършили 18 години, да са с непрекъснати здравноосигурителни права и да нямат задължения към Община Павликени и НАП.

За осем от двойките е установено, че не отговарят на условията. Шест от кандидатствалите напълно отговарят на условията и ще получат еднократната помощ. Всички кандидатствали ще бъдат уведомени от администрацията за решенията.

Родителите на новородени деца могат да подават заявления през цялата година – образци на документите могат да намерят в сайта на Община Павликени, както и в Информационния център на Общината, където се подават заявленията.

Подадените по реда на наредбата искания за предоставяне на еднократна финансова помощ се разглеждат от тричленна комисия, определена със заповед на кмета. Комисията заседава веднъж месечно до 15-о число, като на своите заседания разглежда всяко едно заявление индивидуално, след което се съставя мотивиран доклад с предложение за отпускане или отказ за отпускане на еднократната финансова помощ.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!