48 четения

Времето на хранене влияе върху телесния ритъм и метаболизма

Почти всяка клетка в човешкото тяло има свой 24-часов биологичен „часовник“ и изследване на Медицинския факултет Перелман на университета на Пенсилвания показва как тези „часовници“ влияят помежду си и играят ключова роля в здравето и метаболизма, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.
Има много съобщения, че работещите на смени страдат от високи нива на затлъстяване и диабет, защото вътрешните им „часовници“ не се координират помежду си и заради нередовния режим на хранене. Досега обаче малко бе известно за взаимодействието между вътрешните „часовници“ и графиците на хранене, както и за влиянието върху общото здраве на организма.
С проучване, чиито резултати са публикувани в сп. „Сайънс“, екип под ръководството на д-р Мичъл Лазар, професор по диабет и метаболитни заболявания и директор на института за диабет, затлъстяване и метаболизъм в университета, хвърля светлина по темата.
„Вътрешните часовници в мозъка синхронизират часовниците на периферните тъкани и нестройността на тази система се свързва с метаболитната дисфункция“, казва д-р Лазар. „Как обаче околната среда и генетичните фактори контролират часовниците на периферните тъкани и дали съществува комуникация между часовниците на различните видове клетки до голяма степен е неизвестно“.
Екипът на д-р Лазар създава нов модел, който целенасочено променя вътрешния часовник на хепатоцитите – основните чернодробни клетки. В резултат на това въздействие учените наблюдават натрупване на триглицериди в кръвта, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и сърдечни удари.
За изненада на учените се оказва, че при препрограмирането на вътрешния часовник на хепатоцитите, се нарушава метаболизма и на други видове клетки в черния дроб.
Изследователите установяват, че и часовете на хранене, и синхронизирането на вътрешния часовник на черния дроб променят ритъма на метаболизма.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *