180 четения

Юрист от Гана стана доктор по международно право и международни отношения във ВТУ

ЮРИСТЪТ ОТ ГАНА МОХАММЕД САНКА ЗАЩИТИ УСПЕШНО ДОКТОРАНТУРАТА СИ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Мохаммед пристигна във Велико Търново преди две години по програмата за студентски обмен. Оттогава той работи по темата „Институтът на защита на колективните права в международното право“ и негов научен ръководител е проф. д-р Благой Видин. Така Мохаммед Санка осъществи една от мечтите си и стана доктор по международно право и международни отношения.

„Изследвам правото на самоопределяне, правата на етническите малцинства, правото на коренните народи… Всяка страна си има своите закони, които аз няма как да знам наизуст, но в ООН съществуват универсални норми, на които се подчиняват всички държави – членки на организацията. И понеже говорим за правата на човека, да кажа, че подобни дела се водят в Европейския съд за правата на човека, в Африканския съд за правата на човека. В Африка има и една комисия за правата на човека“, каза за в. „Борба“ Мохаммед, когато още беше в началото на своята докторантура. Оттогава, вече две години, той се занимава с изучаване на множество международни конвенции, международни обичаи, национални законодателства, документи на международни организации, а също така и съдебна практика, засягаща защитата на колективните права. Тази тема е една от спорните и нелеки в теорията и практиката на международното право, но въпреки това дисертационният труд има научни и научно приложими резултати.

Мохаммед е възпитаник на Юридическия институт на Белгородския държавен национален изследователски университет в Русия. По време на следването си със свои колеги е изучавал правните закони по съвместната магистърска програма на руски език в рамките на договора за сътрудничество между Белгородския и Великотърновския университет.

Със специалността, която си е избрал, младият доктор по международно право може да направи академична или дипломатическа кариера. Но вероятно ще избере дипломацията, а и международното право му отваря вратите към ООН и дори към политиката. Мохаммед признава, че се възхищава и се опитва да следва пътя на бившия председател на ООН Кофи Анан – пример за преуспял ганаец. Още когато пристигнал в старата столица, Мохаммед беше категоричен, че ще се върне в родината си за няколко години поне, а след това може би отново ще тръгне към Европа, за да намери работа и дом. Но голямата му мечта е да направи сериозни промени в политическата система на Гана, която е най-бързо развиващата се африканска страна и е пример за демократично управление.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!