Защо милите думи ни се отразяват добре и защо ни е толкова трудно да ги изричаме?

Има ли връзка възпитанието?

На всеки му е приятно да получава комплименти. Защо са толкова важни за нас? И защо ни е толкова трудно да ги изричаме? Ето обяснението.

Белгийският пастор и писател Фил Босманс е казал: „Комплиментът е слънчев лъч, облечен в думи“. А кой от нас не би се зарадвал на няколко светли и топли лъча, които да му подсладят деня и да го накарат да разцъфти? Нека предадем тази слънчева енергия на любимите си хора.

Чрез комплиментите изразяваме уважение и признателност

Какво бихме били без всички онези любими хора около нас, които ден след ден обогатяват живота ни? Нерядко обаче приемаме подкрепата от приятели, семейство и колеги за даденост. Ако я възприемаме по-осъзнато и по-често изричаме ласкателства, които идват от сърцето ни, ние също ще спечелим, защото ще си дадем сметка за колко много неща в живота можем да сме благодарни. При това обикновено става дума не за големи, а за многобройните дребни неща от всекидневния живот. Едно простичко „Благодаря ти, че днес се погрижи за покупките!“ означава също: „Благодаря, виждам колко си зает, затова съм ти признателна, че днес напазарува вместо мен.“ Ето защо всеки човек отдава значение на комплиментите.

Защо ни е трудно да се справяме с комплиментите?

Според германския експерт по съвременни форми на общуване и реторика Александра Зиверс повечето хора са възпитани да бъдат сдържани и скромни и да не изразяват чувствата си. Но никога не е късно да научим нещо ново особено когато става дума за нашето щастие и за щастието на близките ни. За тази цел е нужно всеки ден да работим върху себе си. Защото трябва да се научим не само да правим, а и да приемаме комплименти. Последното също е проблем за мнозина. Един добронамерен коментар във връзка с ефектна дреха или нова придобивка за дома, както и за това, че днес изглеждаме чудесно, често ни кара да се смущаваме. И ние бързаме да омаловажим красивия си пуловер, новата мебел или самите нас, само и само да не бъдем в центъра на вниманието. Вместо това би трябвало да отвърнем с висок глас: „Благодаря, колко любезно от твоя страна!“

Какво предизвикват милите думи


Да кажем с мили думи на някого колко е важен за нас – психолозите са установили, че това освобождава (както у отсрещния така и у нас самите) положителна енергия, увеличава самочувствието и укрепва взаимоотношенията.  И най-хубавото: комплиментите не създават само краткотрайно усещане за щастие, а ни окриляват за дълго време.

Уместният комплимент е като хубавия парфюм – ухае, но не е натрапчив.

Да подсладим деня на другите с любезност

 Толкова е лесно да направиш комплимент! Благодарете на любимия човек за близостта и доверието. Похвалете колегата си за страхотната работа в екип. Кажете на продавачката в магазина, от който пазарувате редовно, колко незаменими са услугите й. Съвет: ако искате да изразите писмена благодарност, напишете имейл, но картичка или писмо са много по-лични и ще свършат по-добра работа. Човекът, на когото искате да направите комплимент, със сигурност ще остане приятно изненадан.

Не забравяйте да се хвалите сами!

Да, ние също обичаме да чуваме мили, похвални думи. Но ако няма кой да ни ги отправи? Тогава нека се придържаме към съвета на журналистката Барбара Бекер: „Прави си  сама комплименти – като на най-добрата си приятелка“. Или на писателя Марк Твен: „Ако не получаваш комплименти, трябва да си ги правиш сам!“

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *