Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Девети Етърски ученически гвардейски отряд с първа национална проява

МЛАДИТЕ ГВАРДЕЙЦИ ОТ IX ЕТЪРСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД ПРИ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ във Велико Търново участваха в поклонението по повод 152 г. от смъртта на славния български войвода Хаджи Димитър на връх Къдрафил в Средна гора над с. Свежен.

Възпитаниците на търновската гимназия са били гости на тържествата по покана на Община Брезово, обяснява ръководителят на отряда и учител в училището Евгени Коев.

Четиринадесет от участниците в отряда съвместно с представителната част от 61-ва механизирана бригада в Карлово са формирали почетния строй по време на поклонението. Младите гвардейци са се поклонили пред гроба на войводата и са посетили мястото, където преживява последните дни от живота си Хаджи Димитър.

За участието си в станалото вече традиционно поклонение, организирано от Община Брезово, представителите на великотърновската Гимназия по туризъм са получили благодарност лично от кмета на общината Христо Енков и от проф. Пламен Павлов, един от радетелите за организиране и провеждане на поклонението. Представителите на Велико Търново са получили грамоти и отличие за отряда за участието си в специалната културно-познавателна програма с посещение на близкия връх Самодивски камък, подготвена от любезните домакини.

По време на честването на връх Къдрафил тийнейджърите са наблюдавали исторически възстановки на последната битка на четата на Хаджи Димитър, възстановка на пренасяне на ранения войвода от връх Бузлуджа до Средна гора, която тази година е осъществена експериментално за първи път с реално преминаване на целия маршрут, и възстановка на помощта, която оказва местното население за прикриване, подпомагане и лекуване на Хаджията. След това са посетили къщата и музея на Христо Ботев в Калофер и храм-паметника на Националния парк-музей „Шипка”, където представителите на IX Етърски ученически гвардейски отряд са били посрещнати лично от директора на музея Чавдар Ангелов, който им е подарил за спомен национален флаг за отряда и по една книга за българските опълченци на всеки от участниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *