Откраднаха 100-годишен метален трактор антика от Килифарево

Антиквари дават над 50 хил. лв. за изцяло металния „Ланц Булдог“, кметът Димитър Събев иска одържавяване на машината

АПАШИ ПОСЕГНАХА НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДЪК АВТЕНТИЧЕН, ИЗЦЯЛО МЕТАЛЕН ТРАКТОР В КИЛИФАРЕВО. Машината е „Ланц Булдог“, правена е през 20-те години на миналия век и е една от първите у нас. До миналия петък се е намирала на постамент пред местната кооперация, откъдето е отмъкната. „Получих сигнал и алармирах полицията, както и прокуратурата. При извършените издирвателни дейности през почивните дни тракторът бе намерен на поляна край Елена. Наша справка показа, че една от последните сделки за подобна машина е станала на цена от около 53 хил. лв. Вероятно крадците са опитали да го продадат на антиквари или в най-лошия случай – за скрап, но не са успели да го придвижат и явно са се уплашили и са го изоставили”, коментира Събев.

Машината тежи няколко тона, не е ясен собственикът й, но по думите на Събев поне от 50 години стои пред кооперацията. Местният управник настоява тракторът да бъде одържавен и да бъде предоставен на кметството. „Ще организирам местен референдум, за да кажат хората къде може да бъде поставен като атракция, защото е свързан с историята на Килифарево“, категоричен е Събев.

В момента изключително редкият метален трактор е докаран обратно в градчето и се пази под видеонаблюдение. От местната управа са се заели да събират всички сведения, свързани както с модела на машината, така и с докарването й преди повече от век в Килифарево.

След бърза реакция на килифаревските полицаи тракторът е открит завит с платнище край Елена, откъдето е трябвало да бъде изнесен към прекупвачи.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Кметство Килифарево

One thought on “Откраднаха 100-годишен метален трактор антика от Килифарево

  • 05.08.2020 в 17:13
    Permalink

    Я вижте записите от камерите за видео наблюдение,на 28.07(ВТОРНИК),от 13.00 до 14.00 часа…Да не би да се окаже,че точно тогава „изчезва“…трактора от Килифарево, посока В.Търново ?
    А НЕ в ПЕТЪК …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *