14 четения

Злато и две сребърни отличия за ШК „Асеневци” от държавните първенства

Димо Терзиев стана вицешампион на блиц

 

С една шампионска и две вицешампионски титли приключи участието си в Държавните първенства по шахмат Димо Терзиев. След големия успех в събота, когато взе златния медал по ускорен шахмат до 16 години, в неделя той зарадва треньорите си със сребро на блиц. Това бе третият, финален турнир от поредицата държавни първенства, които се проведоха от 27 юли до 2 август в Асеновград. Димо се представи отлично, като за всичките 21 срещи загуби само една партия! Стабилността в играта му доказва и престижните класирания, които той зае в състезанията. Негов основен конкурент в групата бе представителят на „ЧесБомб”, Пловдив, ФМ Цветан Стоянов, с когото си „разменяха” златния и сребърния медал по време на първенствата. Голяма заслуга за успеха на Димо има и неговият личен треньор ГМ Григор Григоров, който винаги е до него и му помага, дори и през онлайн връзка, съобщиха от ШК „Асеневци“.

„Димо показа много отговорна игра и силна психика. Държавните първенства винаги са били едни от най-тежките изпитания за психиката на децата. Залогът е голям, в повечето случаи децата, които се борят за призовите места, са едни и същи и играят постоянно един срещу друг. Това внася голямо напрежение и ролята на конкретната подготовка срещу определен състезател става все по-голяма. Често пъти се разиграват позиции, които са анализирани до голяма дълбочина, и се разчита на изменение (новинка) след 10 – 15 ход. Това допълнително затормозява подготовката и сковава детската психика. Но истинските борци си проличават и Димо определено е един от тях! Напълно заслужено извоюва всичките си призови места, имаше сили дори и за още една титла, но както се казва, нека оставим набелязани цели и за догодина”, разказаха ръководителите на ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

На Димо Терзиев му предстоят редица силни оупън турнири до края на лятото, сред които са традиционният турнир в Тетевен и международният фестивал в Пардубице, Чехия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!