4962 четения

Д-р Деян Георгиев, на първа линия в борбата с COVID-19: „Трудното мина, идва страшното“

Спешният медик алармира за преумора на здравните работници и липса на кадри, които да поемат щафетата

 

СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ, РЕАНИМАТОРИТЕ И ИНФЕКЦИОНИСТИТЕ СА НА ПРЕДЕЛА НА ФИЗИЧЕСКИТЕ И ПСИХИЧЕСКИТЕ СИ СИЛИ. Изтощението е повсеместно. Не искам да съм лош пророк, но ако здравното министерство не направи промени по отношение триажа и лечението на болни от коронавирус, системата ще се срине. Това заяви д-р Деян Георгиев, който от три години е част от колектива на филиала за Спешна помощ в Горна Оряховица. Медикът е на първа линия в борбата с COVID-19, не се плаши от работа, защото се е сблъсквал с изключително тежки и разнообразни случаи, но предвещава мрачни времена за родното здравеопазване. Д-р Георгиев често изпада в ситуации, в които трябва бързо да вземе решение на кого да помогне, също както наскоро по едно и също време дошли раждаща жена, мъж с инфаркт и друг със задух и температура.

Д-р Георгиев е от Левски. Завършил е медицина в Плевен през 1997 година, а на 8 март 1998 година започнал работа във филиала за Спешната помощ в Ловеч. Малко преди това работел по селата и очевидно е направил добро впечатление на колегите си от Спешна помощ, защото веднага го потърсили с покана да се присъедини към екипа, когато се освободило място в структурата.

„Аз съм първият лекар в семейството. От малък исках да стана медик в Спешна помощ или реаниматор. Не съм имал други планове за живота“, споделя д-р Георгиев.

Седем години изкарал в Ловеч, а след първата директорката го назначила за завеждащ на филиала.

„Сблъсках се с жестоката действителност в родното здравеопазване – амортизирали линейки, апаратура под всякаква критика и т.н., но попаднах на страхотни колеги. Специализирах спешна медицина при проф. Милан Миланов в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Загубата на мой много близък човек ми даде стимул да стана добър лекар и днес смятам, че мога да се справя с всяка спешна ситуация“, казва той.

ПОРАДИ ФИНАНСОВИ ПРИЧИНИ НАПРАВИЛ РЯЗЪК ЗАВОЙ КЪМ ФАРМАИНДУСТРИЯТА И СТИГНАЛ ДО ДЛЪЖНОСТ МЕНИДЖЪР НА НАЦИОНАЛНО НИВО. След 10 години в София решил, че е време да се върне в системата на здравеопазването, и пак постъпил във филиала в Ловеч. Успоредно с това потърсил второ работно място и така се озовал в Спешна помощ – Горна Оряховица. Към момента практикува само там. От три години спасява животи в железничарския град и заедно с екипа покрива медицинската спешност за около 60 000 души.

„Моят учител проф. Милан Миланов казваше: „Един истински спешен лекар е станал такъв, когато не помни тези, които е спасил, а тези, които е загубил“. Тоест винаги е можело да направиш още нещо“, твърди д-р Георгиев. Затова и когато има починал пациент, той връща лентата назад, анализирайки възможността за алтернативен подход.

В началото на годината във филиала се борил за живота на мъж с тежък белодробен тромбоемболизъм. Приложил над 50 минути реанимация, но за съжаление, не можал да го спаси. Отвън чакало семейството на пациента. Жена му и децата през цялото време слушали през затворената врата командите, които давал на екипа, и усилията да го стабилизират. „Беше много трудно да изляза и да съобщя трагичната вест. Близките му обаче реагираха изненадващо за мен. Казаха: „Благодаря Ви, докторе, Вие направихте всичко възможно“. Не ми се беше случвало подобно нещо“, спомня си медикът.

ИМАЛ ОБАЧЕ И СЛУЧАЙ НА ДРУГАТА КРАЙНОСТ. УСПЯЛ ДА СПАСИ ЧОВЕК СЛЕД 12 ПЪТИ ДЕФИБРИЛАЦИЯ. По закон, ако до 10 пъти и съответно до 30-ата минута пациентът все още няма сърдечна дейност и дишане, може да се спре реанимацията и да го обявят за починал.

„Мъжът оживя, но последните пъти, когато съм прилагал електрошока, не съм поставял гел. Не слагах, защото нямаше време за губене, и му изгорих кожата на гърдите. Тръгна си жив и здрав, но на следващия ден получих „честитка“ от прокуратурата, че иска да ме съди за изгаряне. След три съдебни заседания сам прекрати делото“, заяви д-р Георгиев.

Спешният медик е участвал в спасяването на жената, която преди месец бе ухапана от отровна змия в Драганово. Заедно с парамедика Иван Иванов оказават своевременна помощ, включваща поставяне на противозмийски серум. По думите му, прилагането на тази субстанция е изключтелно рисково, тъй като представлява инжектиране на друга отрова, която да ликвидира тази на влечугото. Категоричен е, че ако двамата с колегата му не са били реагирали адекватно пациентка със сигурност е щяла да почине.

Лекарят споделя и куриозни моменти в практиката си, като оказване на помощ на жена, която ражда в конюшня, и друга в линейка.

С часове може да разказва за тежките случаи, с които се е сблъсквал, но подчерта, че вероятно тепърва той и колегите му ще бъдат подложени на безпрецедентна натовареност, тъй като наесен освен заради коронавируса ситуацията ще се усложни и от останалите респираторни инфекции.

„На нас ни направи впечатление, че през януари и февруари има нещо, което не е като обикновения грип. Аз лично се учудвах как идват толкова много хора с вирусни двустранни пневмонии и с дихателна недостатъчност. Не се чуваше нищо на слушалките, а всичко онова, за което впоследствие медиците започнаха да говорят. Тогава се опитвахме да алармираме някъде някого на по-високо ниво да ни чуе, но без успех“, сподели той.

КАТО МЕДИК НА ПЪРВА ЛИНИЯ ТВЪРДИ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЯСНО КАК СЕ РАЗВИВА COVID-19 ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ПАЦИЕНТИ.

„Филиалът не е специализиран кабинет за коронавирус, но през него засега са минали около 120 съмнителни за болестта. Трябва да се обособят инфекциозни структури, за да няма смесване на потоците, и да се отделят дори отделни болници, които да поемат лечението на инфектираните“, смята д-р Георгиев.

По думите му гладът за специализирани кадри ще е пагубен и се налага държавата незабавно да вземе мерки. Категоричен е, че трябва веднага да започне създаването на парамедици, анестезиолози и реаниматори, вирусолози, имунолози, патоанатоми и т.н.

„Не ми се иска да мисля какво ще бъде след 10 години. Няма да има кой да ни лекува. Представителите на бутиковите специалности са на пенсионна възраст – няма да има време да обучат млади лекари, а виждаме в момента в периода на пандемията, че именно те изнасят на гърба си цялото здравеопазване“, казва медикът.

Д-Р ГЕОРГИЕВ БЕ СРЕД ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ГОРНООРЯХОВСКИЯ ФИЛИАЛ ПРИ ПРЕГОВОРИТЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ СЪС ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР за осигуряване на 24-часова охрана на структурата. Той бе инициатор за подаването на колективна оставка на здравните работници, които работеха при непрестанен стрес и страх за живота си заради случаите на агресия. Днес медикът отново е готов да заяви мнението си за овладяване на пандемията с надеждата, че държавата ще се вслуша и ще направи необходимото, за да спаси лекарите си и съответно живота на тези, които ще се сблъскват с коронавируса.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *