Забава и знание

И думите, и интонацията носят информация за кучетата

Ако и вие сте от онези хора, които говорят непрестанно на своите кучета, имаме добри новини – те са способни да разбират както вашите думи, така и интонацията, с която ги изричате. Как точно? Учени от Унгария публикуваха ново проучване в Scientific Reports, което дава отговор на този въпрос.

Според изследователите нашите четириноги приятели обработват речта йерархично – първо интонацията, после значението на думите. Т.е. досущ като хората.

„Отдавна знаем, че кучетата са чувствителни към общуването. Ето защо хората постоянно разговарят с домашните си любимци и са убедени, че животните ги разбират – обяснява ръководителката на изследователския екип Ана Габор. – И думите, които изричаме, и интонацията, с която говорим, носят информация за питомците ни. Щом им кажем да седнат, те сядат. Почнем ли да ги хвалим, долавят положителните ни намерения.“

За да достигнат до тези заключения, учените отчитат мозъчната активност на кучета в будно състояние с помощта на функционална магнитно-резонансна томография. Животните са слушали познати похвали, например „добро момче“, и непознати думи с похвална или неутрална интонация.

Изучаването на приликите и разликите в обработката на речта между кучешкия и човешкия мозък може да е от полза за по-доброто разбиране на появата на речта в хода на еволюцията.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *