1148 четения

Инсталации от стъкло украсиха парк „Света гора“

ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДОКТОРАНТИ И СТУДЕНТИ ПО СКУЛПТУРА И СТЕНОПИС ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ И УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ СА УЧАСТВАЛИ в изработването на четири инсталации от стъкло, които вчера бяха експонирани в парк „Света гора“ в старата столица. Стъклените цветя, листата, огромната гъба и пеперудата са резултат от двугодишен проект „Екоартлогия“ , разработен и спечелен от д-р Велина Сталева. Тя е получила финансиране от програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ и е обединила около себе си близо 40 свои преподаватели, докторанти, студенти и тийнейджъри.

„Исках да предложа малко по-различен поглед към витражното изкуство и да покажа, особено на студентите и учениците, че то може отлично да се впише и в природната среда. Защото ние сме свикнали да разглеждаме витражите като част от архитектурата или интериора. А и този проект беше възможност за младите колеги да работят заедно“, разказва Велина Сталева, която „рисува“ с малки стъкълца отдавна. Неин е витражът, който украсява фоайето на първия етаж в Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – „Есен – зрялост и познание“.

Освен студенти в проекта са участвали и възпитаници на СУ „Емилиян Станев“, които учат в паралелката по изобразително изкуство, чийто преподавател е Маргарита Рачкова. Тийнейджърите са били едва в 9 клас, когато са получили покана да се включат в изработването на своя витражна инсталация. За тях това е бил първият досег до витражната техника „Тифани“. „Децата имаха възможност да работят с претопено стъкло, да рисуват върху стъкло и да превърнат идеите си в стъклени цветя“, разказва д-р Велина Сталева и допълва, че всяка от инсталациите е работена от екип, в който са участвали студенти и преподаватели.

Третокурсниците по стенопис Камелия Рахнева, Габриела Илиева, Илияна Ганева и Вержиния Раднева заедно със своя ръководител ас. д-р Даниел Иванов са авторите на инсталацията „Листа“. Пеперудата е дело на докторанта Пламен Кондов и студентите от III курс в специалността „Стенопис“ – Елпида Лайлакиду, Полина Ковачева, Елена Караиванова и Дияна Николова. Ръководител на този екип е гл. ас. д-р Анастасия Тонкова. А стъклената гъба е изработена от второкурсниците Женя Калева, Калин Михов, Биляна Веселинова и Камелия Александрова, под ръководството на д-р Велина Сталева и Весела Петрова, която е докторант.

ТОВА Е ВТОРАТА ПО РОДА СИ ВИТРАЖНА ИНСТАЛАЦИЯ, НАПРАВЕНА В 3D ФОРМАТ И СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ПРИРОДНА СРЕДА. Първият опит отново е на Велина Сталева, която преди време участва в подобен проект в Сливен, но там идеята беше готовата инсталация да стои добре в градска среда, разказва доц. Борис Желев, ръководител на катедрата по стенопис. И допълва, че Великотърновският университет в момента разполага с най-добрата база за стъкло в България и всички студенти, които избират да учат стенопис, имат възможност да работят в тази база, да правят проекти със стъкло и да продължат обучението си в магистърската програма, наречена „Дизайн на стъкло“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!