436 четения

Шедьовър на Колю Фичето половин век чака да стане национален паметник на културата

Храмът „Св. Николай” в старата част е единственият, правен от великия майстор, който няма такъв статут

 

ЗА СТАТУТ НА НАЦИОНАЛЕН ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА СЕ БОРИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛАЙ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това е единственият обект на майстор Колю Фичето в нашия регион, който все още е паметник само с местно значение заради пропуск, направен преди повече от 50 г., обяснява предстоятелят на църквата отец Славчо.

Идеята тази грешка да бъде поправена се родила в края на 2018 г., когато свещеникът започнал да подготвя честването на 180-годишнината от основаването на Славянобългарското църковно училище към храма. „За да подадем документите в Министерството на културата, трябваше да бъдат направени проучвания, които да докажат достойнствата на църквата – снимки, архитектурни планове, история. Проф. Николай Тулешков от Университета по строителство, архитектура и геодезия в София и доц. Миглена Прашкова, която е преподавател в Православния богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, се заеха с тази задача“, допълва отец Славчо.

Църковното настоятелство оторизирало двамата преподаватели и за няколко месеца те успели да съберат всички нужни документи и миналата година, когато минаха празниците, свързани със 180 г. от основаването на Славянобългарското църковно училище. Те издирили планове на сградата, в която се е помещавало старото училище към църквата, на самата църква и камбанарията към нея, на иконостаса, иконите и стенописите, както и плановете на отоплението на храма. „Когато проф. Тулешков започна да работи за каузата, стана ясно, че неговият прапрадядо цял живот е бил църковен певец в храма. Божа работа е това 10 години по-късно негов наследник да се върне тук и отново да се грижи за църквата“, казва още отец Славчо.

Когато цялата документация била събрана, искането било внесено в Министерството на културата. Преди около две седмици през храма минала и комисията от културното ведомство, чиято задача била на място да провери инфраструктурата, средата, потенциала за туризъм. Последната дума е на Съвещателния орган на министъра на културата. Заседанието трябва да мине най-късно през септември и църковното настоятелство да получи решението.

Проф. Николай Тулешков и доц. Миглена Прашкова са автори и на плановете за обновлението на църквата. „С помощта на доц. Прашкова и нейните студенти вече обновихме иконостаса и продължаваме да работим заедно. След тържествата през миналата година издадохме сборник „Вечернята на Никулден” и книгата за историята на църковното училище от 1836 г. до наши дни. Изданията са съставени от доклади на научната конференция, която тогава събра учени и преподаватели във Велико Търново“, уточнява отец Славчо и припомня, че именно от училището и от църквата „Св. Николай“ започва историята на читалище „Надежда“. Оттук тръгва историята и на сегашната Хуманитарна гимназия, създадена през 1858 г. като Мъжка гимназия. В килиите на църковното училище са провеждали първите си занятия учениците на сегашната Старопрестолна гимназия по икономика, както и първите ученици на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. Някъде през 1850 – 1880 г. самият Ангел Попов е бил ученик тук. Когато става фабрикант, завещава средства и земя, за да бъде изградено Строителното училище. Оттук тръгва и идеята за изграждането на параклиса „Св. Козма и Дамян“ в детското отделение на болницата в старата столица.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!