162 четения

Търсят следи от Граф Дракула край Свищов

Влад Цепеш превзел крепостта край Дунава през 1461 г. и останал да зимува

 

Община Свищов е ангажирала именития археолог проф. Николай Овчаров за проучвания на крепостта „Калето”, която се намира край Дунава. Основната му задача ще е да търси следи от известния в цял свят Граф Дракула, разбра „Борба“. От местното кметство вече са осигурили нужното финансиране, а за обекта са ангажирани близо 30 работници. Миналото лято археологът откри уникални артефакти в средновековната крепост. С екипа си той премина през калдъръма от началото на XIX век и пласта от опожаряването на крепостта, след което достигнал до по-долния пласт от XV – XVI век. Новите проучвания са планирани за септември. Историята на Граф Дракула, освен че е филмирана от Холивуд, се оказва и записана в исторически документи. А те водят до… Свищов.

През зимата на 1461 година небезизвестният Влад Цепеш – Дракула при една от многобройните си войни с турците пресича Дунав, обсажда свищовската крепост, превзема я и набива на кол неколкостотин османци. Дракула останал да живее в крепостта през въпросната зима. Носят се легенди за това, че е имал жена и дори наследник в Свищов.

Разкопки на крепостта, позната като „Калето”, за последно са правени преди повече от 60 години. При първите копки вече са открити и интересни находки. Сега проучванията, финансирани от Община Свищов, продължават.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!