1316 четения

В миналото старостоличани се спасявали от летните горещини на плажа край Янтра

В условията на пандемията родните плажове са спасителния оазис от жегите и начин за релакс в „болното време”, в което много чужди дестинации се оказват труднодостъпни за нашенци поради въведените противоемидемиологични мерки. Любопитни и интересни факти от миналото разкриват отношението на великотърновци към  плажовете преди десетилетия.

В миналото предшествениците ни намирали спасение от летните жеги в прохладните води на р. Янтра. Сега звучи като фантастика, но преди десетилетия била реализирана идеята за изграждането на плаж край емблематичната река. Великолепната придобивка била открита през лятото на 1934 година. Великотърновци я нарекли обществена безплатна къпалня на открито. Брегът й бил настлан с дребен, чист пясък, който образувал истинска, макар и малка плажна ивица. За удобство на старостоличани били изградени кабини за преобличане и дървени скари, на които любителите на слънчевите лъчи можели да трупат тен. До плажа се стигало по специално прокарана вдясно от Стамболовия мост романтична пътечка. Целият район бил почистен, залесен, а неповторимата панорама била допълнителен бонус за всички, които отивали на „лятната баня”.

Далеч преди откриването на речния плаж нашите съграждани се възползвали от благодата на водата и по един нетрадиционен за съвременните представи начин. Тъй като след Освобождението в повечето домове липсвали „чисти и мокри” помещения, много жители на града се къпели голи в р. Янтра. Проблемът бил, че „срамното деяние” се извършвало в непосредствена близост до крайбрежните къщи, чиито обитатели се скандализирали от вида на голите си съграждани. Това принудило един от най-успешните кметове в миналото ген. о. з. Владимир Даскалов да издаде специална заповед. През 1930 г. той забранил „да се вижда голотата на къпещите се” и определил място за хигиенизиране както на гражданството, така и на всички младежи от двата пола от Стамболовия мост по горното течение на Янтра към устието на „Белчовата воденица”. В района, определен за къпане, било забранено прането и изхвърлянето на какъвто и да било боклук, за да се съблюдават „хигиенистическите изисквания”.

Освен за телесната чистота на болярите, кметът Владимир Даскалов бил силно загрижен и за опазването на техния морал, тъй като според него “ неогледно и лекомислено почнахме да купуваме и като слабоумни във всичко да подражаваме на европейския запад, тръгнахме със завързани очи към неговите съблазни и за това предпочетохме от всички пътища, които водят за там, този на пороците”. А според него главният от тях бил разголването на публични места. За пример търновският градоначалник дал множеството вестници и списания, в които изобилствали снимки на голи плажуващи. “Дадоха ми една немска илюстрация – с погнуса споделя Владимир Даскалов – и за чудо там, на един техен смесен плаж видях съвършено голи мъже и жени, както майка ги е родила. Знам, че такива ги има и във Франция, и в Америка. Сигурен съм, че това ще дойде и у нас – във Варна, в София, край Искър… Има неоспорими признаци за това. Пък и да нямаше признаци, нали слепешката вървим към запад? Тъй например през тазгодишния морски сезон във Варна на смесения плаж вече се появили първите признаци към съвършената голотия. Безсрамни мъже се явили там препасани само отпред… с парцалче, прикрепено на кръста с тъничко ширитче. Това нали напомня едновремешните лозови листи?…Така постепенно се авансира, докато се стигне до съвършена голота. Ако днес се явят във Варна на смесения плаж с лозови листи, утре ще се явят и без тях.“ Кметът бил силно възмутен и от смесения плаж „Дианабад” в столицата и бил уверен, че софиянци са го създали “само да могат взаимно да гледат и съзерцават своите мокри голотии”. Владимир Даскалов пророкувал, че тази пагубна за морала мода ще се разпростре из цялата страна, дори и в селата, защото “развратът намира навсякъде бързо последователи”.

За да “спаси” съгражданите си от вредното западно влияние, градоначалникът призовал интелигенцията да поведе народа, който “още се люшка насам – натам към един скромен, икономичен и разумен живот, да го върне към здравия морал, с който са живели нашите прадеди”.

Тодорка НЕДЕВА

РИМ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

2 коментара за “В миналото старостоличани се спасявали от летните горещини на плажа край Янтра

 • 05.08.2020 в 13:33
  Permalink

  НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ В ТЪРНОВО Е ИМАЛО ПЛАЖ! КОЛКО ХУБАВО БИ БИЛО ДА СЕ НАПРАВИ И СЕГА!!! ЗАЩО ВЕСТНИКЪТ НЕ ИЗЛЕЗЕ С ТАКАВА ИНИЦИАТИВА???

  Отговор
 • 05.08.2020 в 14:56
  Permalink

  Много интересна и актуална статия! По-рано хората са се грижели за здравето и морала, а сега не е така… Публикувайте повече такива статии!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!