Бейби бум във Велико Търново. Толкова много раждания не е имало от 50 години насам

116 пеленачета са се появили на бял свят само за месец

РЕКОРДЕН БРОЙ БЕБЕТА СА СЕ РОДИЛИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ МЕСЕЦ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ НА МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Специалистите са помогнали на бял свят да се появят 116 пеленачета, сред които две двойки близнаци. Толкова много раждания в медицинската структура за период от 30 дни не е имало от 50 години назад, съобщиха от стационара.

От началото на 2020 г. до момента в отделението са проплакали общо 590 бебета, което предвещава, че и тази година общият брой на родените деца ще е над 1000. Това се превърна в традиция, след като звеното бе оглавено от доц. д-р Светлозар Стойков, който доведе в болницата своя екип от Плевен.

Медиците в структурата не са спирали работа по време на извънредното положение, когато акуширали над 100 пеленачета. В повечето дни е имало по три раждания, а в началото на април, в рамките на 5 дни, са се родили три двойки близнаци. Между 7 и 10% се движи делът на преждевременно родените деца.

Във връзка с пандемията от коронавирус от началото на извънредното положение до момента са забранени свижданията на родилките.

НАБЛЮДАВА СЕ ПОЛОЖИТЕЛНА ТЕНДЕНЦИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЖЕНИ ОТ ДРУГИ ГРАДОВЕ И РЕГИОНИ, КОИТО ИЗБИРАТ ДА СТАНАТ МАЙКИ ИМЕННО В ТЪРНОВСКОТО ЗВЕНО. Има случаи дори на бременни от екзотични държави, които са родили в старата столица.

В отделението работят деветима специалисти и трима специализанти. Седем момичета от първия завършил випуск на филиала на Варненския медицински университет пък влязоха в редиците на сектора, заменяйки кадрите на пенсионна възраст.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.