Критичен недостиг на здравни специалисти в областта, има глад и за лични лекари

Увеличава се болестността на населението в региона, а смъртността е по-висока от тази за страната

НАЛИЦЕ Е КРИТИЧЕН НЕДОСТИГ НА ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ И НЕРАВНОМЕРНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДОКТОРИ, КОИТО ДА ОКАЗВАТ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ НА ЖИТЕЛИТЕ НА РЕГИОНА. Оказва се, има лекарски дисциплини, при които представителите в областта са само един или двама. При доста от медицинските направления пък практикуват около 10 доктори, което също намалява възможността за достъп до здравна помощ. Не достигат и общопрактикуващи лекари, които да обхванат обслужването на региона. Здравните власти продължават да отчитат негативна тенденция на застаряване на медиците и населението в областта.

Висока смъртност и слаба взаимовръзка и координация между първичната, специализираната извънболнична, болничната и спешната помощ отчитат от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. В анализа за здравно-демографското състояние на областта е вписано, че има нараснала здравна несигурност у обществото вследствие на дестабилизиране на здравната система.

Установено е повишаване на заболеваемостта от хронични заразни заболявания, множественост на болестите при едно лице, хронифициране на страданията, което пък често води до трайна неработоспособност и увреждания.

МРАЧНАТА СТАТИСТИКА СЕ ДОПЪЛВА ОТ ФАКТА, ЧЕ НА ЖИВУЩИТЕ В ОБЛАСТТА – 232 568 ДУШИ, СЕ ПАДАТ САМО ПО ЕДИН ТОКСИКОЛОГ И ПАРАЗИТОЛОГ, двама алерголози и по трима хематолози, неврохирурзи и ревматолози. Под 10 са практикуващите патоанатоми, инфекционисти, уролози и т.н. Под 20 са гастроентеролозите, ендокринолозите, пневмолозите и нефролозите. По отношение на тесните специалисти ситуацията също е доста тревожна – в региона например има само един гръден хирург. Екзотика са детските ендокринолози и детските нефролози. Обезпеченост има в специалностите кардиология, неврология, педиатрия, акушерство и гинекология, хирургия.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА 141, КАТО 7 ОТ ТЯХ НЕ РАБОТЯТ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА. ЕДВА ДВЕ ДЖИПИТА СА НА ВЪЗРАСТ ПОД 45 ГОДИНИ. Основната възраст на медиците от първичната помощ е от 45 до 64 години. Петима са в пенсионна възраст, но продължават да обслужват пациенти. Здравните власти заключават, че броят на регистрираните лични лекари не достига определения по Здравната карта и се очертава недостиг на около 30 медици.

По отношение на разпределението на джипитата най-тежко е положението в община Сухиндол, където има само един общопрактикуващ лекар. В Лясковец – двама, в Златарица са трима, в Елена – петима.

За 2019 година са били хоспитализирани близо 58 000 души, от които 37 909 са лекувани в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Водещите заболявания са на кръвообращението, дихателните органи и пикочо-половата система. Това са и трите най-разпространени причини за смъртност сред жителите в региона. 13 пък са децата до една година, които са изгубили живота си за миналата година.

ПОЧИНАЛИТЕ СА ОБЩО 4093 ДУШИ, КОЕТО СЕ РАВНЯВА НА 17.5‰ И Е С 2.0 ПУНКТА ПО-ВИСОК В СРАВНЕНИЕ СЪС СТОЙНОСТТА ЗА СТРАНАТА – 15.5‰.

В анализа е вписано също, че факторите, влияещи върху здравето, а оттам и върху смъртността, се обуславят от различни причини, по-важните от които са нездравословен начин на живот, неблагоприятна околна среда, лоши битови и производствени условия, недобра хигиена при някои групи от населението, миграция към по-големите населени места с по-висока трудова заетост и други. Наблюдава се трайно запазване на показателите за смъртността от социално значими заболявания, като инфаркти, инсулти, злокачествени новообразувания и не на последно място – травми и отравяния.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 thoughts on “Критичен недостиг на здравни специалисти в областта, има глад и за лични лекари

 • 06.08.2020 в 9:57
  Permalink

  Важното е, че няма глад при личните лекари. Доста се оядоха напоследък.

  Отговор
 • 06.08.2020 в 18:09
  Permalink

  От тия “лекари“, файда няма. Д си ходим при специалисти ама за по малко напр.10лв

  Отговор
 • 30.08.2021 в 3:41
  Permalink

  Отдавна ходим в Плевен, ако се наложи. Тук гледат на пациента като на касичка с пари и в крайна сметка лечебно диагностичните резултати са отчайващи. Статистиката за смъртността посочена в статията сама говори за нивото на здравеопазването в областта.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *